Vaihtoehtoja uuden vuoden perinteille

0

Vuoden vaihtumista on perinteisesti juhlittu ilotulituksilla. Tänä vuonna on toisin niin meillä kuin maailmalla.

Monet kunnat ovat luopuneet ilotulituksista kokonaan ja räiskyttely on jäänyt yksityisten kontolle. Espoo aikoo korvaa ilotulitukset lasershowlla ja Turussakin asiasta on tehty aloite.
Ilmiö on kansainvälinen. Helsingin Sanomat kertoi tällä viikolla, että jopa ilotulitteiden kotimaassa Kiinassa yli neljäsataa kaupunkia on luopunut rakettien räiskyttelystä.

Uudessakaupungissa kaupunginhallitus esitti Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle, että pyroteknisten ilotulitteiden käyttöä rajoitetaan tänä vuonna Myllymäen puistossa. Raketteja ei ole saanut tähänkään asti paukutella ruutukaava-alueella, sillä kaupunki on halunnut huolehtia kulttuurihistoriallisesti arvokkaan puutalokeskustan paloturvallisuudesta.

Ilotulitukset jakavat ihmisten mielipiteitä jyrkästi. Osa nauttii niistä, toiset pitävät haaskauksena ja arvostelevat ympäristövaikutuksia. Eläinten omistajat ovat huolissaan paukuttelun aiheuttamasta meluhaitasta lemmikeilleen.

Haittojen listalle voi lisätä vielä ilotulitteiden aiheuttaman terveysriskin. Suomessa 10–20 ihmistä saa joka vuodenvaihteessa silmävammoja ilotulitteista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa aiheellisesti suojalasien merkityksestä. Lasit pitää varata myös niille perheen jäsenille ja kavereille, jotka seuraavat ampumista sivusta.

Suomessa pantiin joulukuun alussa vireille kansalaisaloite, joka esittää rajoituksia ilotulitteiden käyttöön. Ajatuksena on, että järeiden tulitteiden käyttö sallittaisiin jatkossa vain ammattilaisille.

Toinenkin vuoden vaihteen perinne, tinojen valaminen, on hiipumassa, kun EU kielsi lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa. Perinteistä ei silti tarvitse luopua, sillä tinan voi helposti korvata vaikkapa mehiläisvahalla, suklaalla tai sokerilla (sivu 15).

Kansalaisaloite esittää rajoituksia ilotulitteiden käyttöön.