Valaistu kaupunki luo viihtyvyyttä

0

Näinä aikoina lähes joka asiasta syntyy helposti eipäs-juupas -vääntöä, vihapuhetta, marmatusta ja valitusta. Tehtiinpä niin tai näin, harvoin voi miellyttää kaikkia.

Joulun ihmeestä vai mistä lienee kysymys, mutta yhdestä asiasta Uudessakaupungissa on vallinnut viime viikkoina harvinainen yksimielisyys: kaupungin uudistetut joulu- tai kausivalot ovat kertakaikkisen kauniit, upeat ja mahtavat. Niissä ei ole mitään liikaa, eikä liian vähän.

Syystäkin kaupunkilaiset voivat olla iloisia ja ylpeitä valaistusta kaupungistaan. Täkäläisittäin voisi vaatimattomasti kehaista, että sikses hyvät valot. Tanssitaiteilija Jorma Uotinen ilmaisisi asian toisin: Ei huonot!

Valot kaunistavat kaupunkia, mutta niillä on merkitystä myös turvallisuuden lisääjänä. Uudesti syntynyt Rauhanpuisto olisi ilman valoja todella pimeä, mutta nyt siellä on helpompi liikkua myös iltaisin.

Ilmastonmuutos on saanut monet mietteliäiksi myös jouluvalojen suhteen: ovatko valot vain turhaa kulutusta. Led-aikana koristevalojen sähkönkulutus on vähäistä, ja kun käyttö on kausiluonteista, niiden polttamisesta ei tarvitse kärsiä huonoa omaatuntoa.

Marras-joulukuut ovat ilmastonmuutoksen myötä näillä seuduilla entistä vähälumisempia, ja myös siksi valoille on erityistä tarvetta.

Kohtuullisen pienellä investoinnilla on iso vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Siispä onnittelut kaupungille järkevästi investoinnista ja kiitokset onnistuneesta joululahjasta, josta pääsevät osalliseksi tasaveroisesti kaikki kaupunkilaiset.

Tänään 13. joulukuuta vietetään Lucian päivää eli valon juhlaa. Uudenkaupungin keskustassa sitä on tarjolla loppiaiseen asti.

Kiitokset kaupungille onnistuneesta joululahjasta.