Valehoitajalle ehdollista vankeutta U:gissa

0

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tällä viikolla 42-vuotiaan uusikaupunkilaisnaisen ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Ehdollista vankeutta tuli kuusi kuukautta.

Naisella on lähihoitajan pätevyys ja hän opiskeli Satakunnan ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi. Hänet palkattiin joulukuussa 2014 sairaanhoitajan tehtävään epäpätevänä. Kaupunki jatkoi naisen työsuhdetta sijaisuutena moneen otteeseen syyskuuhun 2016 saakka. Osa työsopimuksista tehtiin lähihoitajan työhön ja osa sairaanhoitajan työhön. Työsopimuksia oli yhteensä 13. Naisen työsuhden kaupunkiin päättyi vasta, kun oikeudetta toimiminen tuli julki.

Nainen jätti sijaisuuksia uusittaessa kertomatta, että ammattikorkeakoulun opinnot jäivät kesken ja oikeus sairaanhoitajana toimimiseen oli umpeutunut. Hän oli siis laiminlyönyt opinto-oikeutensa päättymisilmoituksen kertomisen työnantajalleen.

Oikeus määräsi naisen maksamaan työnantajalleen kaupungille runsaat 10 000 euron korvaukset aiheutetusta taloudellisesta vahingosta. Vahingonkorvausta soviteltiin naisen henkilökohtaisten ja taloudellisten olosuhteiden perusteella. Oikeuden mukaan kaupungille aiheutunut taloudellinen vahinko oli lähihoitajan ja sairaanhoitajan palkan välinen ero.
Naista on pidetty kaupungilla hyvänä ja arvostettuna työntekijänä. Tuomio on lainvoimainen.