Asuntopulasta puhumisen voi lopettaa

0

Asuntopulasta – erityisesti uusien vuokra-asuntojen niukasta tarjonnasta – on puhuttu Uudessakaupungissa viime vuosina paljon, jo ennen autotehtaan jättirekrytointeja.

Positiivinen rakennemuutos lisäsi erityisesti pienten vuokra-asuntojen tarvetta humauksessa.
Nyt asuntoja alkaa olla tarjolla. Parin vuoden aikana kaupunkiin on rakennettu ja valmistumassa yhteensä 196 vuokra-asuntoa ja 49 omistusasuntoa (US 29.1.).
Puheet asuntopulasta voi siis lopettaa ainakin toistaiseksi.

Uudenkaupungin kannalta hankala ilmiö on, että ihmiset eivät enää heti muuta työn perässä, vaikka työpaikka olisi vakituinen ja kaukana kotoa.

Turusta pendelöi autotehtaalle yli tuhat ihmistä, ja väkeä sinne matkustaa myös Porista ja Salosta. Moni pohjoisesta tai itäisestä Suomesta tuleva työntekijä valitsee asunnon mieluummin kasvukeskuksesta kuin pikkukaupungista.

Potentiaalisia muuttajia silti on. Uusikaupunki kysyi viime vuonna autotehtaalle muualta tulevilta työntekijöiltä, muuttaisivatko he asumaan Uuteenkaupunkiin, jos täältä löytyisi sopiva asunto. Moni heistä vastasi myöntävästi. Eli pendelöivien suuri määrä ei ole välttämättä pysyvä ilmiö.

Etätyö on yleistynyt – ja hommia voi tehdä junassa tai linja-autossa, mutta esimerkiksi autonrakentajat eivät voi hyödyntää työmatkaa etätöiden tekemiseen. Työ on tehtävä paikan päällä tehtaalla. Vuorotyötä tekevät perheelliset arvostavat varmasti työmatkoista säästyvää aikaa, ja ainakin pidemmän päälle koti lähellä työpaikkaa alkaa kiinnostaa.

Uusia asuinalueita tarvitaan tulevaisuudessa. Pien- ja rivitalot kiinnostavat lapsiperheitä. Tällä hetkellä kaavoitettuja tontteja uudesta pientalosta haaveileville on tarjolla esimerkiksi Salmen alueella lähellä autotehdasta sekä Kalannissa ja Lokalahdella. Myös Hiun alueelle on kaavoitettu lisää tontteja.

Pendelöivien suuri määrä ei ole välttämättä pysyvä ilmiö.