Autotehtaan pr-mies

0

Mies tuli Mikkelistä autotehtaalle töihin.

Tämä työpaikka on parasta, mitä elämässäni on tapahtunut, kertoi Topi Kauppinen, 24, Me Naiset -lehdessä viime syksynä.

Topi on yksi Yle TV1:n Autotehtaan Sankarit – Onnea etsimässä -dokumentin henkilöistä. Nyt hän on ehdolla vuoden parhaaksi tv-esiintyjäksi Vuoden Kultainen Venla -yleisöäänestyksessä, joka päättyy ensi tiistaina.

Nuori mies Savosta valloitti katsojien sydämet. Mediakin kiinnostui resuiseksi rockabillymieheksi itseään tituleeraavasta miehestä.

Me Naisissa hän kertoi työskennelleensä tehtaalla Mercedes Benzin GLC-maasturin pyöränkaarien asentajana sekä täyttöasemalla jarru- ja jäähdytysnesteiden parissa.

Sitten kohdalle osui mahdollisuus siirtyä hitsaamoon. Siellä tehtävänä on huolehtia siitä, että robotit hoitavat hommansa hyvin.

Varsinais-Suomeen Topia ajoi muukin kuin seikkailunhalu. Ajoneuvoasentajan koulutuksen saanut nuori mies ei löytänyt töitä kotiseudultaan.

Samassa elämäntilanteessa olevia nuoria miehiä ja naisia tehtaalla on paljon. Topi kuvaili Me Naisten jutussa autotehdasta Suomen suurimmaksi Tinderiksi eli älypuhelimen suosituksi deittisovellukseksi. Erona on, että potentiaaliset parit tutustuvat toisiinsa töissä eikä sopivaa kohdetta tarvitse arpoa viimeisen päälle harkittujen selfie-kuvien perusteella.

Dokumentin elämäntarinat antoivat ajattelemisen aihetta. Kansanedustajillekin sitä voi suositella, sillä se avasi oivallisesti ihmisten arkea nykyajan hyvinvointi-Suomessa.
Tv-sarja oli positiivista mainosta autotehtaalle, eikä Uusikaupunkikaan jäänyt aivan osattomaksi. Tosin kaupungilla ei siinä ollut erityistä roolia, ja päähenkilöt asuivat muualla.
Yksi ohjelman sankareista, pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Tanja Leino päätti asettua Vakka-Suomeen ja Laitilaan.

Haastattelin häntä Hehku-tapahtumassa Uudessakaupungissa marraskuussa. Hän viihtyy mainiosti umpirauhallisessa pikkukaupungissa ja on elämäänsä tyytyväinen. Nuoresta naisesta hehkui sellainen mielenrauha, että häneen oli helppo uskoa.

Dokumentin tekijät olivat saaneet päähenkilöt avautumaan elämästään tavalla, joka ei ole aivan tavallista kenelle tahansa suomalaiselle. Juuri siksi se puhutteli monia: kenelle tahansa voi sattua koska tahansa mitä tahansa, mutta siitäkin voi selviytyä.

Yhdessä jaksoista Tanja istui selvittämässä asioitaan velkaneuvojan kanssa. Katsoja sai kokea, miten valtava merkitys ihmisten kohtaamisilla on silloin, kun palvelutilanteissa hoidetaan vaikeita asioita.

Pätevät, ihmisistä aidosti välittävät velkaneuvojat ovat pelastaneet Vakka-Suomessa monen ihmisen elämän. Tanja puolestaan näytti esimerkillään muille, että ei ole häpeä hakea apua. Päinvastoin, se on rohkeutta.

Kun on kohdannut kovia, tavallinen arki on parasta, mitä ihminen voi toivoa.

Tv-sarjan alaotsikkona oli Ennen kuin tulevaisuus voi alkaa, pitää menneisyys voittaa.

Harva pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, mutta ei tarvitsekaan. Riittää, että on sinut itsensä ja elämänsä kanssa.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja