Kolmekymppisestä pidettävä huolta

0

Tarvitseeko kulttuuri seiniä? Tämä kysymys voi tulla mieleen, kun kulttuurin käsite on laajentunut ja muuttunut. Taide on jalkautunut kaduille, vanhoihin tehdashalleihin, toreille ja siellä missä ihmiset viettävät aikaa.

Uudessakaupungissakin on erityisesti viime vuonna herätelty asukkaiden innostusta uudenlaisiin kulttuurielämyksiin demo-hankkeen avulla.

Kulttuuri saattaa sanana kalskahtaa elitistiseltä jutulta, jolla ei ole käyttöä omassa elämässä. Harmi, sillä musiikki, kuvataide, teatteri ja museot ovat asioita, joista kaikkien on mahdollisuus saada sisältöä elämäänsä.

Uudessakaupungissa kulttuurikeskus Crusell on jo 30 vuoden ajan huolehtinut siitä, että kaupungista ei elämyksiä puutu. Ennen rakentamispäätöstä mietittiin, olisiko joku muu tila, kuten nykyinen kierrätyskeskus, mahdollista muuttaa kulttuuritaloksi.

Selvittelyjen jälkeen päädyttiin tekemään uusi kulttuurikeskus. Hyvä niin. Tuskinpa täällä olisi niin elinvoimaista harrastajateatteria ja näyttelytoimintaa ilman tätä päätöstä.

Kulttuuri tarvitsee seiniä ja tiloja, mutta ennen kaikkea tietysti ihmisiä, jotka haluavat ilmaista itseään taiteen keinoin. Crusell juhlii tänä viikonloppuna kolmekymppisiään hyvässä iskussa.

Tilaan on tehty pieniä ehostuksia vuosien varrella, ja juhlavuoden kunniaksi sisustussuunnittelija Tuija Talvitie on suunnitellut aulaan ilmettä kohentavan muodonmuutoksen.

Jossain vaiheessa edessä on varmasti myös isompi peruskorjaus. Kulttuurikoordinaattori Petri Hatakka viittasikin siihen Crusellin juhlainfossa (US 15.1.) Toistaiseksi siihen ei kaupungilla ole rahkeita, kun edessä on miljoonien investointi koulujen, päiväkodin, uimahallin ja monitoimitilan rakentamiseen.

Kaupunkilaiset voivat huolehtia kulttuurikeskuksensa elinvoimasta osallistumalla tapahtumiin.

Ei tarvitse miettiä, mitä se kulttuuri oikein on, voi vaan mennä, olla ja nauttia.

Ei tarvitse miettiä, mitä se kulttuuri oikein on, voi vaan mennä, olla ja nauttia.