Maailmanluokan viestintää

0

Kaupunkien saaminen maailmankartalle ei onnistu ilman maailmanluokan viestintää.
Näin väitti viestinnän asiantuntija Jukka Hakala Markkinointi & Mainonta -lehdessä joulukuussa.

Hakalan mittakaava on uusikaupunkilaisesta näkökulmasta laaja, mutta aihe on myös paikallisesti mielenkiintoinen.

Hänen mukaansa valtaosa suomalaisista kasvukeskuksista harrastaa divaritason viestintää ja markkinointia – asioita tehdään kotikutoisesti, kotiseutuhengessä ja talkoovoimin.
Uusikaupunki ei ole kasvukeskus, mutta kylläkin seutukaupunki samoin kuin naapuri Laitila. Molemmissa tavoitteena on väkiluvun kasvu.

Laitila onnistui viime vuonna Uuttakaupunkia paremmin tässä tavoitteessa, mutta olisi nurkkakuntaista pelkistää kaupunkikehittämistä naapurikuntien väliseksi kisaksi elinvoimasta ja -tilasta.

Nyt on kysymys koko seutukunnan tulevaisuudesta. Täällä toimii paljon kansainvälisiä yrityksiä, joiden sijainti ei ole paikalliseen betoniin valettu.

Työpaikka ei enää sanele asuinpaikan sijaintia, mutta yritysten kannalta ei ole yhdentekevää, mistä heidän työntekijänsä työpaikalle päivittäin tulevat.

Mitä siis pitää tehdä, jotta kaupunkiin saadaan lisää väkeä? Miten Uusikaupunki saadaan maailmankartalle tai edes valtakunnan kartalle?

Unohdetaan ainakin vaatimattomuus, jota ei enää nyky-Suomessa lasketa hyveeksi. Nyt on muutoksen aika. Ei piiloteta kynttilää vakan alle, vaan annetaan palaa!

On paljon syitä, miksi muualta tuleva voisi ihastua tähän paikkaan, upea Kaupunginlahti, ainutlaatuinen Selkämeri, uniikki puutaloalue, häikäisevät kausivalot.

Ihan jokaisessa pikkukaupungissa ei ole tehty investointipäätöksiä uuden koulukeskuksen, monitoimihallin, päiväkodin ja uimahallin rakentamisesta. Puheet asuntopulastakin voi elinkeinojohtaja Jarkko Heinosen mukaan lopettaa, sillä ne eivät enää pidä paikkaansa. Avoimia työpaikkoja löytyy.

Valmet Automotive onnistui Autotehtaan sankarit -kampanjallaan saamaan töihin tuhansia ihmisiä. Vielä vuosikymmen sitten autonrakentajien brändääminen sankareiksi olisi saanut aikaiseksi röhönaurut paikallisessa kuppilassa, mutta eipähän enää.

Viestintäpäällikkö Mikael Mäki kirjoitti viime viikolla Centrum Balticumin Pulloposti-kolumnisarjassa menestystarinasta, jonka ansiosta yrityksen henkilömäärä kasvoi vuosina 2017–2018 nopeammin kuin missään suomalaisessa yrityksessä sotien jälkeisenä aikana.

Panostamme näkyvyyteen medioissa niin rekrytoinneissa kuin yleensä yrityksen toiminnassa. Tarvitaan pilottiprojekteja, innovatiivisuutta, valmiutta kokeilla uusia tapoja ja asioita, hän linjaa.

Siinäpä mallia kaupungille, kun se tarttuu Yrittäjien puheenjohtajan Erkka Jäsperlän esitykseen valtakunnallisesta brändimainonnasta.

Maailmanluokan viestintää nettiin ja valtakunnan medioihin. Tällä viikolla sosiaalisessa mediassa pyörineet YouTube-videot Uudestakaupungista osoittavat, että liikkeellä ollaan.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja