Mistä tuuli tulee?

0
Tuulesta on paljon iloa mutta myös haittaa.

Vuoden ensimmäisen ja toisen päivän välisenä yönä puhalsi kovin Suomessa koskaan mitattu tuuli. Ahvenanmaan ympäristössä mitattiin puuskia, jotka nousivat yli 40 metriin sekunnissa. Tuulen keskinopeuskin saavutti paikoin hirmumyrskyn lukemat, 32,7 metriä sekunnissa.
Myrsky puhalsi sähköt pois sadoilta tuhansilta, kaatoi puita teille ja rautateille ja aiheutti monenlaista pienempää harmia. Oli se vähällä puhaltaa minultakin jalat alta työmatkalla. Mutta mikä oikein tekee tuulen?
Entisaikoina tuulta, kuten muitakin selittämättömiä luonnonilmiöitä, pidettiin jumalien tai muiden henkiolentojen tekemisinä. Erilaisia tuulenjumalia on mytologioissa listaksi asti. Esimerkiksi kreikkalainen tarusankari Odysseus sai tuulenjumala Aiolukselta pussillisen tuulia purjehduksen avuksi. Miehistö hölmöyksissään avasi pussin, päästi kaikki tuulet karkuun ja sai aikaan myrskyn.
Luonnontieteellinen näkökulma on ehkä tylsempi: tuuli ei ole mitään sen kummempaa kuin liikkuvaa ilmaa. Ilma virtaa korkean ilmanpaineen alueelta matalapaineeseen. Paine-eroja puolestaan syntyy, koska lämpötila vaihtelee.
Energia kaikkeen tähän on peräisin auringosta. Pohjimmiltaan tuuli johtuu siis siitä, että eri alueet maapallolla saavat eri määrän auringon säteilyä. Tuulen valtasuunnat maailmankartalla heijastavatkin sitä: ilmavirrat tekevät hitaita kaarroksia napojen ja päiväntasaajan välillä.
Yksityiskohtiin – tuulten suuntaan ja voimakkuuteen – vaikuttavat lukemattomat muutkin asiat.
Maapallon pyörimisliike kääntää tuulten suuntaa, ja vesialueet lämpenevät ja jäähtyvät hitaammin kuin kuiva maa. Vuoret ja muut korkeuserot lisäävät oman lusikkansa soppaan. / Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 10.01.2019 julkaistusta lehdestä