Monen vuoden jättihanke

0

Uudenkaupungin valtuusto teki päätöksen kaikkien aikojen suurimmasta julkisesta rakennushankkeesta maaliskuussa 2017. Nyt hankkeen valmistelussa on edetty vaiheeseen, jossa alkaa tapahtua.

Edessä on vielä lukuisia päätöksiä ennen kuin rakentaminen alkaa näkyä katukuvassa. Kaupunkiin rakennettava sivistys- ja hyvinvointikeskus pitää sisällään koulutiloja tuhannelle oppilaalle, päiväkodin ja uimahallin, monitoimihallin, nuoriso- ja opistotiloja sekä kaupunkiverstaan.

Hanke on mittava kestoltaan, mutta myös rahoitukseltaan. 50 miljoonan investointeja ei tehdä joka vuosikymmenellä, eikä vuosisadallakaan. Ei siis ihme, että viime viikolla järjestetty tilaisuus sai päättäjiä ja asukkaita liikkeelle. Myös rakentajia hanke kiinnostaa (US 12.1.)
Koulutyö uusissa tiloissa voisi alkaa näillä näkymin syksyllä 2023. Terveet ja sisäilmaltaan puhtaat koulutilat alkavat olla kunnille jo kilpailuvaltti.

Laitilassa ja Vehmaalla päädyttiin rakentamaan kokonaan uudet alakoulut vanhojen kiinteistöjen tilalle. Nyt Laitilassa on tullut esille sisäilmaan liittyviä ongelmia yläkoulun ja lukion tiloissa.

Uudessakaupungissa päättäjät joutuvat ratkaisemaan, mitä tehdään terveyskeskuksen tiloille. Väistötiloja tarvitaan pian myös koululle.

Kouluhanke toteutetaan Uudessakaupungissa elinkaarimallilla. Sen ideana on, että yksityinen taho paitsi rakentaa myös ottaa vastuun kiinteistön huolloista ja korjaamisista, kaupunki voi keskittyä palvelujen sisällön kehittämiseen.

Projektipäällikkö Marko Kivistö lupasi viime viikon tilaisuudessa, että hankkeessa panostetaan tiedottamiseen. Se saa omat nettisivut ja tilat, jossa esitellään hankkeen etenemistä. Ratkaistavia asioita riittää niin kustannusten kuin rakenteellisten ratkaisujen osalta ennen kuin monen vuoden jättihanke on valmis.

Sisäilmaltaan puhtaat koulutilat alkavat olla kunnille jo kilpailuvaltti.