Nasta juttu

0

Ulkona on pimeää ja liukasta ja joululahjaksi saaduista kirjoista osa odottaa vielä lukemista. Mikä loistava tekosyy jäädä sohvan pohjalle.

Tervetuloa laiska viikonloppu, rauhalliset lukusessiot, ja niitä vauhdittavat ylijäämäkonvehdit.
Tämä suunnitelma olisi ollut normaalisti sillä selvä, mutta tänä vuonna kaikki on toisin. Seli, seli – moittii ääni sisälläni.

Siispä lähden paikalliseen urheilukauppaan katsastamaan, jospa sieltä löytyisi lääkettä alaraajojen pitkittyneeseen lepoasentoon. Tavoitteena on päästä kylille hölkkäämään. Varusteethan ovat urheilussa a ja o.

Ja kas, löytyihän sieltä troppia ja vieläpä erittäin ystävällisen ja asiantuntevan palvelun kera. Kotimaiset nastalenkkarit löysivät ennätysnopeasti uuden omistajan. Tavoitteesta uupui enää lähtemisen vaiva.

Perjantaina töiden jälkeen suuntasin askeleeni kevyen liikenteen väylille. Hiljaisesti, hyvin hiljaisesti jolkottelin eteenpäin ja ihme tapahtui: pysyin pystyssä, nautin raikkaasta pikkupakkasesta ja kroppaan virtaavasta endonrfiinistä.

Talvi-ilta, sininen hämärä ja ikkunoiden valot toivat tuulahduksen jostakin lapsuudesta. Ajasta, jolloin ulkona tuli vietettyä kaikki talvi-illat etenkin silloin, kun maassa oli lunta ja sai tehdä lumilinnoja villavanttuut jäässä sydämensä kyllyydestä.

Kiitos nastalenkkareiden, talvi-ihminen minussa on palaamassa takaisin. Vanhoja 1980-luvun never wax -suksiani olen ulkoiluttanut jo kerran ja nastalenkkarit mahdollistavat hölkkäilyn kelillä kuin kelillä. Ei kun menoksi.

En ole varmasti ainoa, joka on ”keksinyt” nastakengät tänä talvena. Ilmastonmuutos vaihtelevine säineen on haastavaa ulkoilmaihmisille, mutta onneksi kehitys kehittyy.

Ikäihmisille liukkaat kelit ovat todella iso ongelma, kun ei pääse kauppaan ja joutuu jäämään neljän seinän sisälle. Uudessakaupungissa nastakenkien ja liukuesteiden hankkimista on vauhditettu taloudellisella porkkanalla.

70 vuotta täyttäneet saavat 20 euron tuen liukuesteiden tai nastalenkkareiden hankintaan. Myös kenkien nastoitus on yksi vaihtoehto.

Liukastelu ei ole ainoastaan vanhojen ongelma. VTT:n arvion mukaan eniten liukastuvat alle 30-vuotiaat ja sairaanhoitoa tarvitsevat eniten 50–60-vuotiaat. Murtuneet lonkat, nilkat tai ranteet ja aivotärähdykset kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat sairauspoissaoloja.

Vahinkoja sattuu, mutta niitä voi ainakin yrittää ehkäistä.

Nastakengät eivät todellakaan ole merkki välineurheilusta, vaan investointi omaan hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja