Päättäjän persoonalla ja taustalla on väliä

0

Ihan sama kuka tai mikä puolue tai ryhmä päättää asioistamme. Näin ajattelee vaarallisen moni ainakin sen perusteella, miten viime vaaleissa on äänestetty. Nukkuvien puolue on saanut vaaleista riippumatta huolestuttavan suuren kannatuksen.

Viime eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten Uudessakaupungissa äänioikeutettujen aktiivisuus oli Varsinais-Suomessa toiseksi laimeinta. Äänestysprosentti oli 65,4. Naapuri Laitila sijoittui äänestysaktiivisuudessa koko maakunnan jumbosijalle.

Tämä vuosi on demokratian kannalta erityisen kiinnostava ja jännittävä, sillä tulossa on näillä näkymin kolmet vaalit.

Huhtikuussa äänioikeutta pääsee käyttämään eduskuntavaaleissa ja toukokuussa eurovaaleissa. Maakuntavaalien ajankohtaa on siirretty useita kertoja eikä päivämäärä ole vieläkään tiedossa.

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu alkaa olla loppusuoralla. Vakka-Suomesta ehdokkaita on tähän mennessä ilmoittautunut yhteensä seitsemän.

Viimeksi Varsinais-Suomen 17 valitusta edustajasta neljä oli uusia kasvoja. Neljässä vuodessa on tapahtunut paljon niin maakunnassa, Suomessa kuin maailmassakin.

Taantumasta on siirrytty positiivisen rakennemuutoksen aikaan. Työvoimasta on pulaa koko maassa. Britannian brexit ja Yhdysvaltain kauppapolitiikka tuovat talouteen jännitteitä.

Näissä vaaleissa uutta on, että ilmastonmuutoksesta puhutaan enemmän ja vakavammin äänenpainoin kuin milloinkaan aikaisemmin. Väestö ikääntyy vauhdilla, ja poliitikoilla on valtaa päättää niin eläkkeistä kuin vanhusten hoidostakin.

Työelämän joustot ja perhevapaat vaikuttavat konkreettisesti lapsiperheiden arkeen. Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen ja koulutukseen liittyvät päätökset vaikuttavat maan tulevaisuuteen.

Siis miten niin sillä ei ole mitään merkitystä, kuka ja mikä puolue päättää asioista? Demokratiassa vaaleissa äänestäminen on edelleen hyvä ja helppo tapa vaikuttaa.

Neljässä vuodessa on tapahtunut paljon.