Paluu maan pinnalle

0

Uusikaupunki on viime vuosina saanut positiivista julkisuutta ja nostetta. Pikkukaupungin tarinassa on tuhkimotarinan aineksia. 1990-luvulla se oli kriisikaupunki ja työttömyysaste huiteli pitkään 30 prosentissa.

Nyt kaupungin työttömyysaste on maan alhaisimpia ja yritykset pitävät kasvun suurimpana uhkana työvoimapulaa. Iso osa talouskasvusta on autotehtaan ansiota, mutta ei toki kaikki.

Varsinais-Suomen Maakuntaennusteessa yritysten kasvuodotukset ovat muuttuneet maltillisemmiksi. Yrittäjien ja Osuuspankin tekemä suhdannekysely kertoo, että odotuksissa on koko Vakka-Suomessa palattu maan pinnalle.

Mitään syytä pessimismiin ei ole edelleenkään, sillä yritysten näkymät ovat yhä varsin valoisia. Autotehtaan toimitusjohtaja Olaf Bongwald vahvisti yhtiön vahvan halun kasvaa jatkossakin äskettäin saksalaisessa Automobile Industrie -julkaisussa. Hyvä uutinen paikallisesti on, että Mercedes-Benz rikkoi kaikkien aikojen myyntiennätyksensä vuonna 2018. Uudessakaupungissa valmistetuille autoille on riittänyt kysyntää.

Suomessa ensirekisteröitiin viime vuonna 6050 uutta Mercedes-Benz-henkilöautoa, mikä on toiseksi paras tulos autokauppaa harjoittavan Vehon lähes 80-vuotisen historian aikana. Myyntiennätykset rikottiin Ruotsissa, Tanskassa, Puolassa, Unkarissa, Sveitsissä ja Espanjassa.

Tulevaisuutta ei tietenkään voi rakentaa yhteen yritykseen eikä varsinkaan yhteen automerkkiin. Keskeisiä kysymyksiä ovat, riittääkö yrityksissä jatkossakin tulevaisuuden uskoa investointeihin ja toiminnan kehittämiseen, ja miten alueen yritykset pärjäävät kilpailussa työvoimasta.

Yhdysvaltain kauppapolitiikka ja Englannin brexit vaikuttavat vientiyrityksiin, mutta niiden lopullista kohtaloa on mahdoton ennustaa.

Paikallisesti nyt pitää panostaa alueen vetovoimaan ja markkinointiin. Yrittäjien puheenjohtajan Erkka Jäsperlän avaus valtakunnallisesta brändimainonnasta on hyvä avaus.

Paikallisesti nyt pitää panostaa alueen vetovoimaan ja markkinointiin.