Sähkökatkoihin on varauduttava jatkossakin

1

Miten ihmeessä ennen on tultu toimeen ilman sähköä? Näin tuumaili eräs seitsemänkymppinen haja-asutusalueen omakotitalon asuja tällä viikolla oltuaan kodissaan vajaa kaksi vuorokautta ilman sähköä.

Kynttilät toivat valoa ja leivinuuni ja villasukat hieman lämpöä, mutta 12-asteisessa kodissa olo muuttui nopeasti kalseaksi. Ei voinut katsoa televisiota, ei kuunnella radiota ja kännykän akun virta väheni uhkaavasti. Ystävien kysellessä pärjäämistä yksineläjä vastasi naurahtaen: pakkohan tästä on selvitä, kun ei muuta voi.

Sähköverkon toimintavarmuuteen, kuten maakaapelointiin, on investoitu viime vuosina miljoonia, mutta siitä huolimatta sähkökatkoista ei päästä kokonaan eroon. Töitä riittää vielä rutkasti, mutta jo nyt oli nähtävissä että varautuminen alkaa näkyä. Vakka-Suomen Voiman verkkoalueella vahingot olivat pienempiä kuin esimerkiksi Tapanimyrskyssä muutama vuosi sitten.

Keskiviikon vastaisena yönä ennätyksellisellä voimalla puhaltanut Aapeli-myrsky muistutti väkevästi, että poikkeustilanteisiin kannattaa varautua jokaisessa kodissa. Talvimyrsky on yksi suurimmista sähkönjakelua vaarantavista riskeistä.

Kynttilöiden ja tulitikkujen lisäksi kotiin kannattaa hankkia taskulamppu, patterilla toimiva radio ja puhelimen vara-akku. Myös piha kannattaa tarkistaa mahdollisen myrskyn varalta: rakennusten ja pihan ajoväylän viereltä pitää karsia huonokuntoiset puut.

Maailmalla hurrikaanit ja hirmumyrskyt ovat yleistyneet, ja ilmastonmuutos tuo myös Suomeen lisää sään ääri-ilmiöitä. Nyt tuulilukemat nousivat Kökärissa ennätyslukemiin, mutta eivät yltäneet vielä aivan hirmumyrskyksi, jonka raja on 33 m/s.

Aapeli-myrsky muistutti väkevästi, että poikkeusoloihin kannattaa varautua.

1 KOMMENTTI

 1. Sähkö katkoon tulisi jokaisen varautua aina.
  Ja puhelimen voi kyllä aika moni nykyään ladata kotonakin pienellä vaivalla. Jos kotoa löytyy joko muu akkulaite asia on yksinkertainen.
  Minä esim. latasin viime sähkö katkon aikana Akkuporakoneen akusta jotka aina pidän täysinä.
  Latasintasin kaikki olemasa olevat kännykän akut saman tien joten niillä 4 akula pärjäsin hyvin sähkökatkon ylikin.
  Meilä kun kännykä syö akua tehokaasti kun on lähes aina etsimässä verkoa joka kulutta huippu paljon akkua.
  Nyt Elinsan verkossa olesa kuitenkin hieman vähemän kuin DNA verkossa jossa oli lähes yhtä hyvä mahdollisuus löytää verko kuin lotossa 6 oikein

Kommenttien lisääminen on estetty.