Talvi kuumentaa tunteita

0

Sääilmiöt saavat uusia nimiä, kuten viime viikolla, kun lumimyräkästä alettiin puhua mediassa valkoisena kurittajana. Myrsky jäi lopulta vaisuksi, ja tuttu ja turvallinen lumipyry-sana olisi riittänyt aivan hyvin kuvaamaan säätilannetta.

Lumi ja liukkaat kelit kuuluvat Suomen talveen, mutta siitä huolimatta talvi puhuttaa ja välillä jopa kuumentaa tunteita.

Uudenkaupungin Sanomien tekstiviestipalstalla talvi ja sen tuomat haasteet teiden kunnossapitoon ovat olleet yksi suosikkiaihe. Hiekoitus, suolaus, liukkaus ja latujen kunto kirvoittavat mielipiteitä.

Valituksia ja vaatimuksia satelee erityisesti katujen kunnossapitäjille. Positiivinen palaute on harvinaista, mutta sitäkin tulee. Eräs kuntalainen naputteli lehteen kiitoksen katujen kunnossapitäjille ja muistutti arjen realismista: Ei keleille mitään mahda, varovasti saa mennä joka tapauksessa.

Uudenkaupungin kaupungin vastuulla on noin 160 kilometriä aurattavia teitä, joista huolehtii yhdeksän kunnossapidosta vastaavaa työntekijää ja viisi urakoitsijaa.

Teiden talvikunnossapito on haasteellista myös siksi, kun sääolot vaihtelevat tiuhaan tahtiin. Pakkasen ja plussakelien vuorottelu saman vuorokauden aikana vaikeuttaa erityisesti liukkauden torjuntaa.

Maanteiden kunnossapitoa valvova Ely-keskus kertoi joulukuussa talvihoidon tehostamisesta. Tälle vuodelle kunnossapitoon on varattu valtakunnallisesti 15 miljoonaa euroa. Summaa ei ole jyvitetty alueittain, vaan se suunnataan sinne, missä on eniten tarvetta.

Olipa liikkeellä jalan tai autolla, tähän vuodenaikaan kannattaa lähteä liikkeelle hyvissä ajoin ja välttää kiirettä.

Valituksia ja vaatimuksia satelee katujen ja maanteiden kunnossapitäjille.