Vaaralliset ilotulitukset

0

Luonto

Maija Karala

Vuosi vaihtui taas paukkeen ja rytinän merkeissä. Ilotulituksia oli hauska katsoa räntäsateesta huolimatta, mutta tunnelman latisti kotimatkalla vastaan lentänyt varis. Se räpisteli paniikissa sinne tänne, tietämättä minne paeta joka suunnassa paukkuvia raketteja.

Ilotulituksista on alettu puhua yhä kriittisemmin. Niiden jäljiltä sairaaloissa hoidetaan joka vuosi silmävammoja, luontoon jää suuret määrät roskaa ja monet lemmikit ja kotieläimet ovat kauhuissaan. Kuolonuhreiltakaan ei aina säästytä, kun koiria ja kissoja karkaa metsiin.

Harvoin tulee kuitenkaan edes ajatelleeksi, millaisia ovat ilotulitusten seuraukset villieläimille. Pimeässä uudenvuodenyössä eläinten tarkkailu on vaikeaa: variksen näkeminen oli silkka onnenkantamoinen.

Tutkimuksia on tehty vähänlaisesti, mutta ne näyttävät osoittavan, että luonnoneläimet ovat raketeista kauhuissaan. Hollantilaistutkimuksen mukaan lintuja nousee uudenvuodenyönä siivilleen sellaiset määrät, että niiden massat erottuvat säätutkakuvassa. Sadat tuhannet linnut nousevat pilkkopimeässä puolen kilometrin korkeuteen ja pysyttelivät siellä jopa tunnin verran, hollantilaiset raportoivat.

Parhaassakin tapauksessa tällainen urheilusuoritus on valtava energianhukka muutenkin vaikeaan vuodenaikaan. On myös helppo kuvitella tapoja, joilla lintu voi menettää henkensä uudenvuodenyönä. Ilotulitukset jättävät jälkeensä suuria savupilviä, jotka ovat myrkyllisiä lintujen herkille hengitysteille.

Lintu voi myös lentää liian kauas merelle eikä jaksa enää takaisin, eksyä pois ruokintapaikalta ja nääntyä nälkään, tai yksinkertaisesti törmätä räjähdysten sokaisemana esteeseen ja murtaa kallonsa.

Lintuharrastajien havainnot vihjaavat, että näin tosiaan käy. Ruokintapaikoilta katoaa usein vuoden vaihtuessa lintuja, jotka eivät koskaan palaa.

Vaikka ilotulitusten ampuminen on monelle rakas perinne täynnä nostalgiaa, on pakko myöntää, että niiden kieltämiseen pyrkivällä kansalaisaloitteella on vankat perustelut. Ilotulitusten aiheuttama haitta luonnoneläimille varmasti pienenisi, jos ilotulituksia järjestäisivät tulevaisuudessa vain ammattilaiset. Yhdestä paikasta tulevia raketteja on helpompi paeta kuin kaikkialta sinkoilevia.

Ruokintapaikoilta katoaa usein vuoden vaihtuessa lintuja, jotka eivät koskaan palaa.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 3.1.2019 julkaistusta lehdestä