Maija Karala

Suomessa lienee talvella satoja tuhansia ruokintapaikkoja, joissa linnuille tarjotaan rasvaista evästä talvesta selviytymisen avuksi. Moni kuitenkin tekee kaikkensa ja rakentaa mitä kummallisimpia virityksiä estääkseen toista luontokappaletta, oravaa, pääsemästä jaolle.

Mutta nälkä se on oravallakin.

Orava on kaikkiruokainen. Se piilottaa syksyllä talven varalle siemeniä, sieniä ja vaikka makkaranpaloja. Suomalaisten oravien tärkeintä talviravintoa ovat kuitenkin ravitsevat kuusensiemenet. Niitä ne jyrsivät ulos kävyistä ja syövät ällistyttävän taitavasti.

Tai söisivät, jos niitä olisi. Edellisen kerran runsas kuusen siemensato nähtiin Etelä-Suomessa vuonna 2014, joten oravilla on takana jo monta laihaa vuotta.

Siinä ei ole mitään erityistä. Puilla on tapana säästää voimia tuottaakseen runsaan sadon yhtä aikaa laajoilla alueilla. Siihen on hyvä syy. Näin siemeniä tulee kerralla niin paljon, etteivät eläimet mitenkään ehdi syödä kaikkia.

Uusilla taimilla on tavallista paremmat mahdollisuudet päästä itämään tällaisina vuosina. Olettaa voisi, että puut kommunikoivat aikeensa keskenään kemiallisesti, ehkä metsän laajakaistaverkkona toimivan sienijuuren välityksellä.

Miten se sitten mahtaakaan toimia, tämä kuusien ominaisuus kuitenkin tekee kuluvasta talvesta oravien kannalta pitkän ja nälkäisen. Eipä ihme, että ne hakeutuvat lintulautojen notkuvan buffetpöydän ääreen ja käyttävät kaiken oveluutensa päästäkseen läpi kaikkien ihmisten keksimien esteiden.

Ruokinta – vaikka vastahakoinenkin – on ehkä suojellut asutuksen liepeillä elävää oravakantaa hupenemiselta. Kanta-arviot osoittavat, että etenkin metsissä kaukana asutuksesta oravakanta on huolestuttavassa laskussa.

Ihmisen kannalta orava lintulaudalla on pieni kiusa. Se on useimpiin lintuihin verrattuna suursyömäri, joten sen vierailujen vuoksi voi siemensäkkejä joutua kantamaan kotiin hieman useammin. Ehkä ruokintapaikkakin täytyy järjestellä siten, että linnut pääsevät ruokailemaan yhtä aikaa oravan kanssa joutumatta aivan vierekkäin. Muuten pikkulinnut voivat jäädä nälkäisiksi.

Oravalle lintulaudalle pääsy voi kuitenkin olla elämän ja kuoleman kysymys. Anna siis kurrelle armoa.

Ihmisen kannalta orava lintulaudalla on pieni kiusa.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 7.2.2019 julkaistusta lehdestä