Vaalit lähestyvät, ja uusia vaaliteemoja vyöryy julkiseen keskusteluun kuin lumikasoja katujen reunoille.
Suomen ja Uudenkaupungin tulevaisuuden sekä erityisesti ikäihmisten kannalta tärkeä puheenaihe ovat nuoret.
Vakka-Suomessa työllisyystilanne on parantunut huikeasti, työmarkkinat vetävät ja yrityksillä on työvoimapula. Tässä hypessä unohtuu helposti, että hyvä tilanne ei koske kaikkia.
Pitkäaikaistyöttömien osuus on vähentynyt, mutta tukitoimia tarvitaan edelleen.
Laitilan nuorisoverstaan ja Valmet Automotiven Nuorten Reitti -hanke on tästä hyvä esimerkki. Se on tarkoitettu 18–29-vuotiaille nuorille, joilla opinnot ja työelämään siirtyminen eivät ole edenneet. (US 2.2.).
Nuorella on tässä hankkeessa mahdollisuus testata työelämävalmiuksiaan oikeissa töissä. Nyt mukana olevan autotehtaan lisäksi hankkeeseen etsitään tänä vuonna muitakin yrityksiä.
Hanke avaa syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle parhaimmillaan vakituisen työpaikan, säännölliset tulot ja työyhteisön, jotka kasvattavat itseluottamusta ja parantavat elämänlaatua.
Asialla on myös tärkeä yhteiskunnallinen merkitys. Valtiosihteeri Martti Hetemäki nosti viime vuonna esille yhden merkittävän havainnon: Parhaassa työiässä olevien suomalaisten 25–54-vuotiaiden miesten työllisyysaste on alhaisempi kuin missään OECD-maissa. Jälkeen jäävät vain Kreikka, Italia ja Espanja.
Hetemäki toi tämän esille myös syntyvyyden näkökulmasta. Syntyvyyden romahtamisen takana saattaa valtiosihteerin mukaan olla miesten heikko työllisyysaste. Kun ei ole töitä, ei ole tuloja ja luottamusta tulevaisuuteen ja perheen perustamiseen.
Nuorten syrjäytymisen ehkäisy on tärkeä aihe sekä vaalien alla että niiden välillä. Jotta voimme saada vanhuksille hyvää ja laadukasta hoitoa, tarvitsemme työpaikkoja ja niihin tekijöitä.
Nuorten työllistyminen vaikuttaa myös ikäihmisten hyvinvointiin.