Föhn, Fortnite ja talviloma

0

Aarteenetsintää uimahallissa, peliviikko kirjastossa ja salapoliisihommia museossa.
Siinä pieni otos siitä, mitä talvilomalla olevat koululaiset voivat ensi viikolla tehdä Uudessakaupungissa. Kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-ajanpalvelut on tuottanut lasten ja nuorten iloksi monenlaista huvia.

Koulujen talvilomasta puhutaan vielä hiihtolomana, vaikka harva lapsi ja nuori viettää sitä ladulla. Ennätyksellinen lumentulo on kyllä edesauttanut hiihdon paluuta, mutta viime päivät ovat osoittaneet, että vanhan ajan talvi ei ole pysyvä ilmiö.

Lumikylläisten viikkojen jälkeen säätila muuttui totaalisesti talvilomasesongin kynnyksellä. Ilmatieteen laitos kertoi twitter-tilillään torstaina, että föhn-tuuli puhaltaa lähipäivinä lämpötilat selvästi tavanomaista korkeampiin lukemiin, laajalti +2–+7 asteeseen.

Hiihtoloman alkuperäinen idea oli kannustaa koululaisia liikkumaan, ja sille on tarvetta edelleenkin. Koululaisten kunnossa on parantamisen varaa. Uusin tutkimusraportti lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä julkaistiin tammikuun lopussa.

Liitu-tutkijoiden mukaan vakavimman huolen herättävät tulokset, joiden mukaan lapset ja nuoret löysivät liikunnasta vähemmän merkityksellisiä asioita kuin neljä vuotta aikaisemmin. Esimerkiksi liikunnan avulla saatavan hyvän ulkonäön tai virkistyksen ja rentoutumisen arvostukset olivat vähentyneet selvästi.

Tutkijat kysyvät, ovatko digitaalisesta ympäristöstä saatavat virikkeet syrjäyttämässä liikunnasta saatavan elämyksellisyyden. Ehkä näinkin saattaa olla, mutta toisenlaisiakin esimerkkejä on. Esimerkiksi valtaisan suosion saanut Fortnite-peli on innostanut nuoria tanssimaan ja liikkumaan vähän samaan tapaan kuin taannoin Pokemon Go -villitys.

Fortnite-peli on innostanut nuoria liikkumaan.