Kutosen paluu

0

Massatapahtumat eivät ole suosikkijuttuni olipa kysymys sitten messuista, stadionkonserteista, festareista tai urheilukilpailuista.

Kari J Kettulan nerokas keksintö Turun kirjamessut on yksi harvoista, jotka saavat mielenkiintoni heräämään. Syksyllä järjestettävä tapahtuma julkisti viime viikolla teemansa. Ne ovat teatteri, ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito.

Tapahtumalla on monia yhtymäkohtia Vakka-Suomeen. Idean isä Kettula asui 1980-luvulla Laitilassa. Messujen viestintäpäällikkönä puolestaan toimii uusikaupunkilaislähtöinen Taina Pärkö-Luotonen, ja projektipäällikkönä aikaisemmin toiminut Lisa Savola on nykyään laitilalaisen Munaxin viestintäjohtaja. Lisäksi entinen uusikaupunkilainen ja laitilalainen runoilija Heli Laaksonen on messujen vetonaula joka vuosi.

Täällä Uudessakaupungissakin tapahtumia riittää, uusia, vanhoja, unohdettuja ja uudelleen elvytettyjä. Tänään lauantaina vietetään jo kolmannen kerran Tuu#Messiin -rekrytointiytapahtumaa. Ainakin työpaikan hakijoiden ja vaihtajien sekä kesätyöpaikan metsästäjien kannattaa suunnistaa Novidaan, sillä monilla seudun yrityksillä on kova tarve saada työntekijöitä.

Kesän alussa come backin tekee Kesäkuun Kutonen, joka järjestettiin ensimmäisen kerran Uudessakaupungissa vuonna 1989. Silloin vastaavat juoksutapahtumat olivat paljon harvinaisempia kuin nykyään.

Naisille suunnattu tapahtuma sai liikkeelle parhaimmillaan tuhat liikkujaa. Juoksun, hölkän ja kävelyn lisäksi moni lähti tapahtumaan sen innostavan yhteisöllisen tunnelman takia.

Miehet kelpuutetaan tähän tapahtumaan vain järjestäjiksi, kannustajiksi tai esiintyjiksi. Tapahtumaa luotsaavan Maiju Koskivaaran mukaan ainakin kaksi herraa, Danny ja Mikko Leppilampi, ovat jo merkanneet Kutosen kalenteriinsa.

Yhtenä vuonna runoilija Tommy Tabermann toi tapahtumalle oman nimikkorunonsa.

Koskivaara luopui tapahtuman järjestämisestä vuonna 2010, ja toivoi silloin, että jostain löytyisi innokas jatkaja ruoriin. Näin ei tapahtunut ja Uusikaupunki jäi vuosiksi ilman vastaavaa urheilutapahtumaa. Hän on saanut vuosien varrella paljon pyyntöjä tapahtuman henkiin herättämisestä.

Uudessakaupungissa ja koko seudulla on tilausta tällaiselle isommalle kuntoilutapahtumalle. En ole osallistunut Kesäkuun Kutoseen, mutta 30-vuotisjuhlatapahtumassa saatan olla mukana.

Aloitin hölkkäharrastuksen vasta viisikymppisenä itsellenikin hieman yllätyksenä. Askel askeleelta ja kilometri kilometriltä harrastus alkoi tuntua yhä mukavammalta.

Parasta on hölkätä yksin, mutta tapahtumillakin on oma outo viehätyksensä. Lähtöviivalla miettii, mihin hullutukseen sitä tuli itsensä ilmoitettua, mutta maalissa ja vielä pitkään jälkeenkin on euforinen itsensä voittaja -fiilis, jota ei pysty sanoin kuvaileman.

Itselläni on takana kaksi kympin tapahtumaa. Osallistuminen motivoi lähtemään lenkille niin ennen kuin jälkeenkin tapahtuman. Nyt on vielä sopivasti aikaa kerätä vaikkapa työ- tai kaveriporukka mukaan.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja