Lumen ilot ja kirot

0

Lumenluonnista on tullut rivitalojen ja omakotitalojen asukkaille tänä vuonna arkirutiini. Toisille se merkitsee tervetullutta hyötyliikuntaa, mutta monelle lumityöt ovat pakollinen velvollisuus.

Jos kolaaminen ja lapioiminen kyllästyttävät, kannattaa miettiä päivittäisen liikuntasession hyödyllisiä vaikutuksia terveydelle. UKK-instituutti on laskenut, että lumitöiden kuormittavuus vastaa reipasta kävelyä tai kuntosaliharjoittelua. Kolaaminen ja lapioiminen ovat hyvää treeniä keskivartalon ja reisien lihaksille sekä hauiksille.

Jos pohjakunto on heikko, lumitöitä ei kannata huhkia yhdellä kerralla liikaa, vaan ne voi jaksotella. Kova pakkanen yhdistettynä raskaisiin lumitöihin on vaarallinen yhdistelmä, jos sairastaa sydäntautia tai on altis sen puhkeamiselle.

Katoille kerääntyvä lumi voi aiheuttaa vaaratilanteita kiinteistöille. Yksi henkilö loukkaantui vakavasti teollisuushallin katon romahdettua Loimaalla torstaina. Lumen osuutta turmaan selvitetään.

Lumikasojen kaventamat kadut sekä muhkuraiset ja uraiset tiet aiheuttavat vaaratilanteita autoilijoille, ja ratin takana pitää olla malttia hiljentää nopeuksia.

Kiinteistöjen omistajien pitää huolehtia siitä, että katolta putoava lumi ja jäiset räystäät eivät uhkaa jalankulkijoiden turvallisuutta.

Lumi aiheuttaa huolta ja vaivaa, mutta onhan siitä paljon iloakin. Laduilla on riittänyt vilskettä enemmän kuin vuosiin ja lapset pääsevät pulkkamäkeen.

Jos laskiainen olisi osunut helmikuuksi kuten useimmiten, ainakaan lumen puutteen takia sen viettäminen ei olisi jäänyt väliin. Tänä vuonna laskiainen on kuitenkin vasta maaliskuun alussa ja nähtäväksi jää, mikä on lumitilanne silloin. Ainakin vähäksi aikaa sitä on riittävästi varastossa.

Lumitöiden kuormittavuus vastaa kuntosaliharjoittelua.