Miksi kannattaa äänestää?

0

Ihan sama, mitä porukkaa siellä on. Ei voisi vähempää kiinnostaa.

Näin miettii moni äänioikeutettu näidenkin vaalien alla. Huhtikuun vaaleihin on aikaa kaksi kuukautta, ja puolueilla ja ehdokkailla on kiire saada äänestäjät liikkeelle.

Miksi sitten pitäisi äänestää? Otetaan esimerkiksi viime aikoina Suomea ravisuttaneet uutiset vanhuspalvelujen epäkohdista. Niitä ei kukaan voi ohittaa toteamalla, että ei voi vähempää kiinnostaa.

Yritysten mukaantulo hoivapalveluihin ei ole tapahtunut yhtäkkiä ja yllättäin. Se on tapahtunut tietoisesti ja päättäjien hyväksymänä kehityksen suuntana.

Koko alan toimintatapoihin tarvitaan isoja muutoksia – myös lainsäädännön keinoin. Kauhistelun sijaan pitää löytää ratkaisuja kilpailutuksen ongelmiin ja rahaa osaavaan henkilöstöön ja toiminnan laadun kehittämiseen.

Yritysten kuuluu tuottaa voittoa, mutta laki ei määrittele sitä, miten se käytetään. Voisiko osan tuloksesta käyttää esimerkiksi henkilöstön työhyvinvointiin? Viranomaisten valvontaa alalla pitää lisätä, ja sen kustannuksista ainakin osa pitäisi olla yritysten vastuulla.

Esperi Caren entinen toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni avasi vuonna 2016 hoivabisnestä tavalla, jonka jälkeen ei tarvitse ihmetellä yhtiön ympärillä syntynyttä skandaalia. Hoiva-alalla henkilöstökulut ovat 60 prosenttia liikevaihdosta. Jos ne kasvavat vaikka 10 prosenttia, se on 12 miljoonaa euroa ja kaikki tuloksesta pois, toimitusjohtaja murehti Directors’ Institute Finlandin nettiartikkelissa.

Samassa haastattelussa hän totesi, että lähihoitajastakin voi tulla miljonääri. Jos tästä tulee hoiva-alalle hakeutuvien unelma, ollaan pahasti hakotiellä.

Laiha lohtu Esperi Caren tapauksessa on, että toimitusjohtaja myönsi eronsa yhteydessä, että henkilöstöasiat jäivät häneltä liian vähälle huomiolle.

Hoiva-alan – niin vanhusten, lasten kuin muidenkin apua tarvitsevien – laadun parantaminen on yksi tulevien vaalien keskeisistä teemoista. Mutta on paljon muitakin asioita, joihin kansanedustajat voivat vaikuttaa.

Ilmastonmuutoksesta keskustellaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Se on saanut ilahduttavasti myös nuoret liikkeelle. Eduskuntatalon edessä järjestettiin tammikuussa mielenilmaus, jossa nuoret vaativat jämäkästi tekoja. Toivottavasti huoli maapallon tulevaisuudesta saa nuoret myös äänestämään.

Uudenkaupungin Sanomat vauhdittaa äänestysintoa yhdessä Laitilan Sanomien ja Männäisten Tori ry:n kanssa Kalannin Suuressa vaaliriehassa lauantaina 6. huhtikuuta kello 12-15.
Torilla on lapsiperheille mielenkiintoista tekemistä ja lavalla kuullaan ehdokkaiden keskusteluja ja mielipiteitä muun muassa terveyspalveluista, työelämästä, vanhempainvapaiden uudistamisesta, työllisyydestä, koulutuksesta ja Vakka-Suomen elinvoiman vahvistamisesta.

Kysymyksiä ehdokkaille voi lähettää vaikka heti osoitteeseen toimitus@uudenkaupunginsanomat.fi

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja