Pitääkö olla huolissaan?

0

Lounais-Suomen poliisin julkaisemat rikostilastot viime vuodelta kertovat karua kieltä siitä, että virkavaltaa on jälleen tarvittu apuun monenlaisiin tehtäviin ja paljon. Tilastoihin on kirjattu kasvua muun muassa väkivaltaan, huumeisiin, liikenteeseen ja petoksiin liittyvissä rikoksissa.

Uudessakaupungissa katukuva on poliisin näkökulmasta vilkastunut, mikä näkyy myös poliisin saamissa hälytystehtävissä (US 17.1.). Onko kuntalaisilla siis syytä huoleen?

Uudenkaupungin Sanomien haastattelema komisario Kirsi Koskinen toteaa, että suhteessa siihen kuinka paljon kaupungissa on tutkittavia juttuja poliisien määrästä ei tarvitse olla huolissaan. Poliisin kenttävahvuus on hänen mukaansa Uudessakaupungissa jopa hieman yli tavoitteen.

Tilastojen luvut herättävät kuitenkin kysymyksiä. Pitkään on puhuttu muun muassa huumeongelmasta, joka näkyy muun muassa liikennevalvonnassa. Tehostuneen valvonnan ansiosta huumausainerikoksia tulee ilmi aikaisempaa enemmän.

Huumeiden käyttöön liittyvää katuvalvontaa tekevät säännöllisesti Uudenkaupungin alueella toimivat poliisit sekä Turusta saapuvat partiot.

Lapsiin kohdistuvat hyväksikäyttörikokset ovat kasvaneet Lounais-Suomen alueella vajaalla yhdeksällä prosentilla. Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tapio Huttunen toteaa, että näissä tyypillistä on, että henkilöt jossain määrin tuntevat toisensa. Kontakti voi syntyä esimerkiksi netissä tai kasvotusten kahvilassa.

Aihe on erittäin vakava ja vaikea, ja vanhempien on hyvä tiedostaa ilmiö ja puhua lasten ja nuorten kanssa esimerkiksi siitä, mitä riskejä verkossa on ja miten niitä voi välttää.

Yhtenä ajan ilmiönä poliisin tilastoissa näkyy petosten määrän kasvu Lounais-Suomen alueella peräti 20 prosentilla. Poliisipäällikön mukaan suuri osa näistä rikoksista on tehty internetin eri kauppapaikoilla, ja ne olisivat helposti vältettävissä. ”Hieman harkintaa ennen ostopäätöksen tekoa auttaa jo pitkälle”, hän ohjeistaa.

Lapsiin kohdistuvat hyväksikäyttörikokset ovat kasvaneet.