Reilu viisikymppisellä hyvä tulevaisuus

0

Viime aikoina Uudessakaupungissa on voitu iloita yritysten hyvästä vireestä. Teollisista yrityksistä eniten mainetta ja kunniaa on saavuttanut Valmet Automotive, jossa on valmistettu autoja enemmän kuin koskaan. Erittäin positiivista on myös kaupungin toisen teollisen kivijalan, Yaran menestys. Tuotannossa rikottiin viime vuonna uusia ennätyksiä (US 23.2). Norjalainen Yara osti Kemira Growhown tehtaat vuonna 2007, ja Hangonsaarella on sen jälkeen tehty merkittäviä investointeja tasaiseen tahtiin. Markkinat vetävät hyvin, eikä lannoitteiden kysynnälle ole näkyvissä hiipumista. Ihmisiä on maailmassa aina vain enemmän, ja Yara on yksi osa maailmanlaajuisessa ruokatuotannon ketjussa. Viljelylle haasteita tuo ilmaston lämpeneminen ja kuivuus, ja tuotekehityksen on oltava jatkuvaa. Uudessakaupungissa valmistetuista lannoitteista suurin osa menee vientiin eri puolille maailmaa ja yhtiön osuus koko Suomen kemianteollisuuden viennistä on merkittävä. Yara on valmistanut lannoitteita Suomessa lähes 100 vuotta ja Uudessakaupungissa yli 50 vuotta. Uuteenkaupunkiin Rikkihappotehdas Oy tuli vuonna 1965. Yaralla on tehtaat Uudenkaupungin lisäksi Kokkolassa ja Siilinjärvellä. Logistiset yhteydet ovat Yaralle tärkeitä. Uudenkaupungin sataman kehittäminen, radan sähköistäminen ja tiestön parantaminen ovat tärkeitä investointeja myös Yaran Uudenkaupungin tehtaan tulevaisuuteen.