Äänestäjältä vaaditaan valppautta

0

Vaalit ovat nyt täydessä vauhdissa ja ehdokkaita näkyy marketeissa, kahviloissa, toreilla ja siellä missä ihmiset kohtaavat.

Näiden vaalien alla Suomessa on puhuttu enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin hybridivaikuttamisesta. Se tarkoittaa maan rajojen ulkopuolelta tapahtuvaa vaikuttamista, jossa yritetään heikentää kansalaisten uskoa demokratiaan ja äänestämiseen.

Hakkeroinnit, vuodot ja trollaukset saattavat äänestäjästä tuntua kaukaisilta asioilta, jotka eivät vaikuta omaan arkeen. Valitettavasti emme tässäkään asiassa voi tuudittautua asuvamme lintukodossa.

Voiko yksittäinen kansalainen vaikuttaa hybridiuhkien torjumiseen ja miten? Hybridiuhkiin erikoistunut suurlähettiläs Mikko Kinnunen kehotti äsken Ylen haastattelussa olemaan tarkkana siinä, millaisissa somekeskusteluissa on mukana ja millaisia tietoja jakaa sosiaalisessa mediassa.

Kinnunen totesi samassa haastattelussa luottavansa suomalaisten kykyyn ajatella omilla aivoillaan. Myös Sanomalehtien liiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista 62 prosenttia uskoo kykyynsä erottaa ulkopuolisen tahon vaikutuspyrkimykset äänestyskäyttäytymiseensä.

Vaalityö vaatii äänestäjiltä näinä aikoina erityistä valppautta ja ehdokkailta jalkautumista kansan pariin. Perinteiset kasvokkaiset tapaamiset ja vaalipaneelit puolustavat paikkaansa erityisesti näinä aikoina, kun virtuaalisessa maailmassa vihamielisen vaalivaikuttamisen uhat kasvavat. Myös vaalikoneista saa luotettavaa tietoa ehdokkaiden mielipiteistä.

Varsinais-Suomen ehdokkaat löytää esimerkiksi TS-yhtymän vaalikoneesta, joka löytyy osoitteesta uudenkaupunginsanomat.fi/vaalikone.

Hybridivaikuttamisella yritetään heikentää kansalaisten uskoa demokratiaan ja äänestämiseen.