Akkutehdas – hyvä uutinen myös Uudellekaupungille

0

Valmet Automotive julkisti torstaina perustavansa akkutehtaan Saloon. Uutinen on Varsinais-Suomen ja myös Uudenkaupungin kannalta positiivinen, vaikka toki se saattaa herättää kysymyksen, miksi tehdas ei sijoittunut autokaupunkiin. Vastaukseen löytyy ainakin osittain selitys siitä, että Salolla on jotakin, mistä meillä on nyt pulaa eli työvoimaa. Tuoreimman tilaston mukaan Salossa oli tammikuun lopussa lähes 2700 työtöntä. Nokian alasajon jäljiltä kaupunki on mennyt lähes saman mankelin läpi kuin Uusikaupunki 1990-luvun laman vuosina. Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwaldin mukaan Salo tarjoaa teknologiatuotantoon maailmanluokan insinööri- ja valmistusosaamista. Salon kaupunki on ollut neuvotteluissa mukana, ja hanke saa valtiolta kahden miljoonan tuen. Akkutehdas on iso askel kohti Valmet Automotiven uutta tulevaisuutta, sähköautojen valmistusta. Se on osa yhtiön strategiaa, ja nyt saatiin konkreettinen näyttö siitä, että tälläkin saralla alkaa tapahtua. Jo pitkään on spekuloitu kasainvälisen kauppapolitiikan ja erityisesti Yhdysvaltain mahdollisten autotullien vaikutuksia eurooppalaisten autonvalmistajien toimintaan. Poliittisia jännitteitä riittää maailmalla, ja suhdanteet muuttuvat. Viime vuonna Uudenkaupungin satamasta lähti ennätysmäärä autoja vientiin. Tehtaan tulevaisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että tehdas pystyy vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin. Valmet Automotive on investoinut viime vuosina paitsi automatisaatioon myös insinööriosaamiseen ja tuotekehitykseen. Nyt jäädään odottamaan uutista sähköautojen valmistuksen alkamisesta.