Ammoniakkivuoto Yaran tehtaalla

0
Yaran Uudenkaupungin tehtaan energiaosaston ammoniakkipurkupaikalla sattui tänään kello 8.16 ammoniakkivuoto. Pelastustoiminta sujui suunnitelmien mukaisesti ja vuoto saatiin tukittua nopeasti. Pelastuslaitos on poistunut paikalta. Vuoto ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta kaksi henkilöä on toimitettu tarkastettavaksi.
 
Vuoto sattui ammoniakin purkutilanteessa. Purkuputkesta purkautui nestemäistä ammoniakkia, mikä aiheutti höyrystymistä. Ammoniakkipilvi sekoittuu ilmaan, laimenee ja haihtuu. Vuodon syiden selvitys on aloitettu. Pelastuslaitos antoi yhdeksän jälkeen alueelle vaaratiedotteen, mutta perui sen myöhemmin. Ammoniakkipilvi suuntasi tuulen mukana kohti merta.
 
Ammoniakkia käytetään typpihapon valmistuksessa ja typpihappoa puolestaan lannoitteiden valmistuksessa. Ammoniakki on normaaliolosuhteissa kaasumainen yhdiste. Ammoniakkia säilytetään nesteytettynä, joko korkeassa paineessa tai normaalipaineessa erittäin kylmässä. Ammoniakki on myrkyllinen kaasu ja sitä pitää käsitellä oikein ja varoen. Yaran henkilökunta on koulutettu käsittelemään ammoniakkia ja toimimaan vaaratilanteissa.
 
Ammoniakin purkua valvotaan jatkuvasti ja laitteiden kuntoa seurataan ennakoivan kunnossapidon puitteissa ja niille on määritelty viranomaistarkastukset. Yaran alueella on anturit, joista havaitaan ammoniakkivuoto.
Lue lisää torstain Uudenkaupungin Sanomista.