Maija Karala

Keväisellä luontoretkellä oli tarkoitus etsiä muuttolintuja, mutta vastaan tulikin sieviä metsäkauriita, jotka ruokailivat vielä osittain lumisessa metsässä. Tilanteessa oli jotain taianomaista, kuten aina kohdatessa hirvieläimiä muualla kuin maantiellä.

Metsäkauris on Suomessa uusvanha laji. Jääkausiajalla, kun kylmät ja lämpimät ajat vuorottelivat, metsäkauris oli osa lämpimän ja metsäisen ympäristön eläinvalikoimaa. Se levisi pohjoiseen aina jäätiköitymisten välisinä lämpökausina, yhdessä hirven ja täpläkauriin, visentin, alkuhärän ja luolakarhun kanssa.

Metsäkauris lienee siis elänyt Suomessa lukuisia eri kertoja. Arvellaan, että se kulki näillä rannoilla vielä niinkin äskettäin kuin 1600–1700-luvuilla, katosi, ja palasi takaisin 1900-luvulla.
Lämpöisen alkuperänsä mukaisesti metsäkauris ei ole kovin hyvin sopeutunut kylmiin ja lumisiin talviin. Pieni koko ei ole eduksi paksussa hangessa kahlaamisessa, eikä kauris pysty keräämään talven varalle rasvaa samoissa määrin kuin paljon isompi hirvi.

Yksi ovela konsti talven peittoamiseen sillä kuitenkin on: metsäkauris on maailman ainoa hirvieläin, jolla on viivästynyt sikiönkehitys. Kauriiden kiima-aika on heinä-elokuussa, mutta vaikka naaraan tiineys kestää vain puolisen vuotta, vasat eivät suinkaan synny keskitalvella.

Munasolujen hedelmöittyminen kyllä tapahtuu heti loppukesällä, mutta syntynyt alkio ei kiinnity heti kohdun seinämään, mistä se saisi ravintoa kasvuun. Sen sijaan se lilluu irrallaan lepotilassa joulukuulle saakka. Vasta silloin alkaa kauriinvasojen kehitys. Näihin aikoihin keväästä naaraiden vatsat alkavat vähitellen pyöristyä, ja vasat syntyvät sopivasti touko-kesäkuun parhaaseen ravintotilanteeseen.

Viivästynyt sikiönkehitys on yleinen piirre jyrsijöillä, karhuilla, näätäeläimillä ja esimerkiksi kenguruilla. Metsäkauris on kuitenkin hirvieläimistä ainoa, jolle tämä piirre on kehittynyt.
Ei ole ehkä yllättävää, että metsäkauriilla on omalaatuisia piirteitä, sillä se ei ole kovin läheistä sukua muille hirvieläimille. Hirvelle, porolle ja valkohäntäkauriille se on kullekin yhtä etäinen serkku.

Komeaan hirveen verrattuna metsäkauris voi näyttää vaatimattomalta, mutta kuten kaikilla lajeilla, silläkin on monta kiehtovaa tarinaa kerrottavana.

Metsäkauris on maailman ainoa hirvieläin, jolla on viivästynyt sikiönkehitys.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 28.3.2019 julkaistusta lehdestä