Keväisiä tähtihetkiä luonnossa

0

Taivaalta vihmoo räntää vaakatasossa, mutta maisema näyttää vielä melko talviselta. Kalenteri kuitenkin kertoo, että kevätpäiväntausta vietetään huomenna 20. maaliskuuta, ja talvi saa virallisesti väistyä. Terminen kevät tosin antaa vielä odottaa itseään, sillä vuorokauden keskilämpötila ei ole pysyvästi noussut nollan yläpuolelle.

Takuuvarma kevään merkki ovat muuttolinnut. Lämpimät föhn-tuulet houkuttelivat Suomeen muuttolintuja tänä vuonna jo etuajassa, ja kiuruja havaittiin rannikolla erityisen aikaisin.
Lintuja voi tarkkailla vaikka omalla kotipihallaan, mutta tähän vuodenaikaan Uudenkaupungin seudulla tarjoutuu tilaisuuksia myös opastettuihin linturetkiin. Uudenkaupungin ympäristöyhdistyksen järjestämällä lintukävelyllä viime lauantaina osallistujat näkivät ja kuulivat monenlaisia muuttomatkalla olevia lintuja.

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife toi maaliskuun alussa esille huolensa siitä, että puolet Suomessa pesivistä lintulajeista on uhanalaisia. Jopa yksi tavallisimmista suomalaisista metsälinnuista, hömötiainen, on arvioitu erittäin uhanalaiseksi. Tilanteen muuttaminen vaatii järjestön mielestä luonnon nykyistä parempaa huomioimista maa- ja metsätaloudessa sekä kaikessa inhimillisessä toiminnassa.

Luonto tarjoaa tulevina kuukausina ja viikkoina huikeaa seurattavaa. Tuttujen tulijoiden joukossa saattaa edelleen onneksi löytää myös hieman harvinaisempia lajeja. Uudessakaupungissa ja Vakka-Suomessa on paljon hyviä luontokuvaajia, joiden otoksia voi ihailla paikallislehtemme Lukijan kuva -palstalla ja sosiaalisen median ryhmissä.

Yksi tämän vuoden kohokohdista oli Asko Heikkisen kameraansa tallentama kuva viiksitimalista, joka paistatteli päivää rantaruovikossa Uudessakaupungissa. Kuva julkaistiin Uudenkaupungin Sanomissa helmikuussa ja se on nähtävillä myös Suomen Luonnon -verkkosivujen havaintopalstalla.

Puolet Suomessa pesivistä lintulajeista on uhanalaisia.