Kun risteilystä tuli ilmiö

0

Mina damer och herrar, välkomna ombord! Kuulutus on tullut viimeistään tänä keväänä tutuksi kaikille. Jani Volasen Ylelle ohjaama M/S Romantic -sarja sijoittuu ruotsinristeilylle ja se kertoo kuusi tarinaa onnesta ja onnettomuudesta. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Volanen ja Tommi Korpela.

Sarja on samaan aikaan tarkkanäköinen, rehellinen, hauska ja surullinen. Se on hahmokavalkadiltaan viiltävän realistinen ja täynnä mustaa huumoria. Sarjasta on syntynyt kevään aikana ilmiö. Jokainen risteilyllä käynyt tunnistaa hyvin näytellyistä hahmoista itsensä, ystävänsä tai vähintään naapurinsa. Hyvässä ja pahassa. Alkoholilla ja ilman.

Sarjan pinna kireänä hymyilevä risteilyisäntä Jocke (Hannu-Pekka Björkman) yrittää pitää kaikki langat käsissään. Laivalle on otettu poikkeuksellisesti kaksi hääseuruetta; suomalaiset ja ruotsalaiset. Tähän ja muihinkin risteilyn tasapainoa horjuttaviin tilanteisiin Jocke joutuu otsasuoni tykyttäen puuttumaan pitkin matkaa.

Illan artistikiinnitys Gusu (Korpela) on elämää nähnyt ja kyynistynyt stara, joka yrittää juomatarjoilun vauhdittamana kammeta suomalaisen hääseurueen morsianta vällyjensä väliin.

Yli-ikäiset pissikset Eeva (Elena Leeve) ja Teija (Pirjo Lonka) yrittävät puolestaan kerta toisensa jälkeen päästä eroon pälkäneläisestä Matiaksesta (Petteri Pennilä), joka seminaarimatkan deittitapahtumassa ihastuu toiseen neidoista. Alkoholi liittyy asiaan.

Suomalainen morsian ja kaaso suhtautuvat nyrpeästi kaikkeen. Asiat eivät ole hyvin, ainakaan niin hyvin kuin ruotsalaisella hääseurueella.

Santeri Kinnusen Veli- hahmo saapuu miesten reissulle 5-vuotiaan sisarenpoikansa Samun (Iivo Tuuri) kanssa. Poika jää oman onnensa nojaan, kun eno törpöttelee baarin puolella uusien tuttaviensa kanssa.

1990-luvulle jämähtänyt ja puheidensa tasolla kova kokijamies Kaide (Antti Luusuaniemi) yrittää opettaa pitkästä parisuhteesta eronneen ystävänsä Empun (Antti Tuomas Heikkisen) takaisin sinkkutavoille.

Draamaa ja komediaa yhdistämällä saadaan perinteisesti tragediaa ja niin tässäkin sarjassa. Risteily etenee paikoin jopa myötähäpeän aalloilla, mutta vain tarkkanäköisyytensä takia.
Hattua nostan erityisesti Björkmanin, Pennilän ja Tuurin hahmoille. Risteilyisännän kiristyvä pinna, yrittäjän kasvava yksinäisyys ja pienen pojan suru ovat käsin kosketeltavia.

Risteilyelämä on suomalaisille irtiotto arjesta, paikka, jossa muun maailman säännöt ja tavat eivät ihan päde. Jokin selittämätön niissä ruotsinlaivojen tunkkaisissa hyteissä, tahraisissa kokolattiamatoissa, ahtaissa Tax free -myymälöissä, perinteisissä kuppiloissa ja ruuhkaisissa buffeteissa viehättää.

Moni lähtee risteilylle epärealistisin odotuksin, mutta harvoin odotukset täyttyvät, ja tuskin se onnikaan vuorokauden tai puolikkaan risteilyn aikana löytyy. Ei sarjassa ainakaan.

Sarjan tekijät ovat kertoneet haastatteluissa, että sarjaa on yritetty tehdä jo kahdeksan vuoden ajan, mutta nyt maailma oli valmis risteilyn arkirealismille. Sen, onko M/S Romantic laivayhtiöille hyvää vai huonoa mainosta, päättää suuri yleisö. Ainakin puhetta sarjasta on riittänyt ja katsojaluvut ovat tekijöitä kiittäneet.

Katja Kaartinen
toimittaja