Uudessakaupungissa toteutetaan laajennettu palotarkastus keskustan puutaloalueella kahden viikon kuluttua 26. maaliskuuta. Tällaiset mittavat tarkastukset eivät ole aivan tavanomaisia, mutta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on painavia perusteita isoon operaatioon.
Tiiviisti rakennettu puutalokeskusta on haastava pelastustoimelle. Muihin maakunnan vastaaviin puutaloalueisiin verrattuna täällä on tapahtunut vakavia tulipaloja paljon enemmän.
Onko kysymys sattumasta vai jostakin sellaisesta asiasta, jolle voitaisiin tehdä jotakin palojen ehkäisemiseksi. Tämä toivottavasti selviää laajan palotarkastuksen yhteydessä.
Yhdeksi riskitekijäksi johtava palotarkastaja Kari Kummunsalo Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta nimeää rakennusten alkuperäiset tulisijat ja niiden käytön (US 9.3.)
Tarkastukset otetaan varmasti ilolla vastaan asukkaiden keskuudessa, sillä tulipalot ovat aiheuttaneet huolta ja kysymyksiä.
Pelastuslaitos järjestää jo tarkastusta edeltävänä päivänä infotilaisuuden, jossa on mahdollisuus keskustella ja kysellä aiheeseen liittyvistä asioista.
Aiemmin palotarkastajat kävivät Uudessakaupungissa tekemässä säännöllisesti palotarkastuksia puutalokeskustan asuinrakennuksiin, mutta nyt on siirrytty omavalvontaan.
Kotien paloturvallisuudessa on yleisesti ottaenkin paljon parannettavaa. Oman kodin paloturvallisuudesta huolehtiminen on kansalaisvelvollisuus. Joka kodin palomestarin tehtäviin kuuluu muun muassa huolehtia riittävästä palovaroittimien määrästä ja niiden kunnosta.
Kodeissa oleva elektroniikka lisää myös tulipaloriskiä. Kännyköitä, tabletteja ja muita laitteita ladataan ympäri vuorokauden, ja usein myös yöllä. Harva on tullut ajatelleeksi, että moni palo on alkanut viallisesta kännykän laturista.
Uudenkaupungin puutaloalueella on tapahtunut vakavia tulipaloja enemmän kuin muualla.