Lähimatkailukin avartaa

0

Kotimaanmatkailu on selkeästi noussut varsinaiseksi trendiksi. Sen verran synkkiä ovat olleet uutiset ilmaston tilasta ja tulevaisuudesta, että trenditietoiset eivät nyt ainakaan hekumoi kaukolennoillaan. Suosittu Madventures-matkailuohjelmakin on keskittymässä vain kotimaahan ja ohjelman tekijä Riku Rantala on ottanut omissa kolumneissaan selkeästi linjan herätellä kansaa lähimatkailuun. Ville Haapasalokin on viime aikoina kiertänyt ohjelmissaan Suomea ja aika mainio on ollut myös Ylen sarja Egenland, jossa on esitelty vähän erilaisia kotimaisia matkailukohteita. Ainakin itselleni on tuosta ohjelmasta kertynyt kohteita omaan ”sänttilistaani”, missä pitäisi, tai voisi vierailla.

Meillä on tässä lähelläkin paljon nähtävää ja koettavaa. Harrastamme mieheni kanssa paljon lähimatkailua. Rauma, Turku, Tampere, Salo, Helsinki – tai vaikka Eura. Nähtävää ja koettavaa riittää – ainakin meille. Vähän aikaa sitten vietimme lauantaipäivän Porissa, runsaan tunnin ajomatkan päässä täältä meiltä. Mikä maailma tuon lyhyen kaupunkivierailun aikana avautuikaan mm. kaupungin eri museoissa!
Satakunnan museo on aarreaitta perinteisen historian kerronnan ja museofanin kannalta. Vähän aikaa sitten uusittu perusnäyttely esittelee Porin ja Satakunnan historiaa tuhansien vuosien ajalta, kivikaudelta aina Ässiin, Jazziin ja Olli Lindholmiin asti. Mutta alueellisen aspektin lisäksi museossa saa tietoa vähän kaikesta ihmiselämään liittyvästä historiasta. Käsitellyksi tulevat niin maanviljelys, metsästys, sodat, kauppamerenkulku kuin muutkin elinkeinot. Kuvin, esinein, elokuvin ja tarinoin kävijä pääsee pienen pääsymaksun (tai Museokortin) hinnalla mielenkiintoiselle matkalle niin ajassa kuin paikassakin.

Vanhassa kruununviljamakasiinissa sijaitsevassa Rosenlew-museossa puolestaan oli esillä oman aikansa siirtolaisen, pakolaisen ja maahanmuuttajan saavutuksista kertova näyttely. Se esitteli Uudenkaupunginkin ulkoisen ilmeen 1800-luvun puolivälin tulipalojen jälkeen suunnitelleen lääninarkkitehti Georg Th. Chiewitzin töitä. Arkkitehti oli Ruotsissa velkaantunut ja vankeustuomion saanut tekninen nero, joka pakeni vankeutta 1800-luvun puolivälissä Suomeen. Täällä hän pääsi suunnittelemaan vaurastuvan ja teollistuvan kansakunnan tehdasrakennuksia, huviloita, siltoja, julkisia rakennuksia, kirkkoja ja kaupunkien asemakaavoja. Chiewitz jätti vahvan jälkensä moniin kaupunkeihin. Hyvin vahvasti arkkitehdin jälki näkyy juuri Uudessakaupungissa, jonka nykyinenkin ruutuasemakaava puistoineen, katupuineen ja aukioineen on juuri hänen ansiotaan. Myös suuri ja komea punatiilikirkkomme on samaisen arkkitehdin suunnittelema.

Tämän kiertonäyttelyn lisäksi Rosenlew-museo esittelee porilaisen 1850-luvulla perustetun monialayrityksen historiaa ja tuotteita. Yhtiön vaikutus niin Porin kuin koko Suomenkin historiaan on ollut suuri. Puimakoneita, silitysrautoja, laivoja, puutavaraa, höyrykoneita, Porin Matteja, jääkaappeja, muovikasseja, hiivaa jne. Tämäkin museokäynti oli todellinen aikamatka viimeisten 150 vuoden teolliseen historiaan.
Lähimatkailukin virkistää ja avartaa. Eikä sitä nyt Poriinkaan asti tarvitse lähteä. Omasta kaupungistammekin löytää elämyksiä vaikka millä mitalla, kun vaan antaa niiden vaikuttaa.

Mari Jalava
museonjohtaja