Maija Karala

Päivät pitenevät, aurinko paistaa ja linnuilla on kevättä rinnassa. Päivällä raikaa talitiaisten ja varpusten laulu, iltahämärissä lurittelee mustarastas ja yössä huutelevat pöllöt.

Sulapaikoilla talvehtineet sorsat ja joutsenet ovat ehtineet jo askeleen pidemmälle. Jos niitä jää tuokioksi tarkkailemaan, varsin todennäköisesti näkee parittelun. Vaikka vesilintujen parittelu näyttää hurjalta touhulta, jossa naaras näyttää olevan vähällä hukkua, siihen liittyy myös viehättäviä paritanssin tapaisia rituaaleja.

Mutta hetkinen, saattaa tarkkailija miettiä. Eikö naaraslinnun tarvitse pelätä tulevansa jo kevättalvella kantavaksi ja joutuvansa munimaan liian aikaisin?

Lintujen erikoisen lisääntymisbiologian ansiosta ei tarvitse. Ylipäätään vain harvat eläimet eivät tiedä omaa hedelmällisyyttään. Esimerkiksi hirvieläimillä ja useimmilla muilla nisäkkäillä samat hormonimuutokset tuottavat yhtä aikaa sekä naaraan halukkuuden että hedelmällisyyden. Ne siis parittelevat vain silloin, kun tosiaan voivat tulla tiineiksi.

Linnuilla kaikki toimii toisin. Ne voivat paritella milloin tahansa, mutta munien tuotanto lähtee käyntiin vasta, kun linnun pesimävire on tarpeeksi korkea. Pesimävire kasvaa, kun päivät pitenevät, mutta sillä voi olla muitakin vaatimuksia: vaikkapa mieluisan pesäpaikan löytäminen, koiraan laulun kuuleminen tai keväällä tarjolle tuleva tuore hyönteisruoka.

Lintunaaras on siis hedelmällinen ja munii silloin, kun kokee itse olevansa siihen valmis. Jos koirasta ei silloin ole tarjolla, se voi munia myös hedelmöittymättömiä munia – minkä ansiosta kananmunien tehotuotanto on ylipäätään mahdollista. Kanat on jalostettu olemaan jatkuvasti pesimävireessä, eikä niiden tarvitse elämänsä aikana edes nähdä kukkoa muniakseen.

Linnuilla on siis eräänlainen sisäänrakennettu ehkäisy. Sen ansiosta koko elämänsä yhdessä viettävät lintuparit – vaikkapa joutsenet ja pöllöt – voivat vahvistaa parisidettään parittelemalla vaikka keskitalvella, ilman riskiä pakkasiin kuoriutuvista poikasista. Aika kätevää.