Rakentaminen muuttaa kaupunkikuvaa

0

Uudessakaupungissa on vireillä parisenkymmentä asemakaavaa, ja rakentamisen äänet ovat osa Uudenkaupungin katukuvaa tulevina vuosina.

Rakentaminen on vilkastunut paitsi positiivisen rakennemuutoksen ansiosta myös siksi, että kaupungin pitää korjata vanhaa rakennuskantaansa. Seuraavina kolmena vuotena kaupunki rakentaa yhteensä noin 60–70 miljoonalla eurolla.

Jokainen sukupolvi jättää oman kädenjälkensä ja nyt Uudellakaupungilla on edelläkävijän rooli uudenlaisessa rakentamisen tavassa. Valmisteilla oleva sivistys- ja hyvinvointikeskus rakennetaan elinkaarimallilla kestävän kehityksen periaatteella. Sen lisäksi edessä on päätös sisäilmaongelmista kärsineen terveyskeskuksen kohtalosta.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa rakennetulla ympäristöllä on merkittävä rooli: rakennuksissa käytetään 32 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta.

Asumisessakin puhaltavat uudet tuulet. Suomen Asuntomessujen toteuttamissa kyselyissä nuorten yleisin toive on ympäristöystävällinen pientalo lähellä luontoa. Uudessakaupungissa ja lähiseudulla siihen tarjoutuu mahdollisuus helpommin kuin kasvukeskuksissa, joissa hinnat karkaavat helposti nuorten lapsiperheiden ulottumattomiin.

Tällä hetkellä kaavoitettuja tontteja uudesta pientalosta haaveileville on tarjolla esimerkiksi Salmen alueella lähellä autotehdasta sekä Kalannissa ja Lokalahdella. Tänä keväänä myös Hiun alueelle on valmistunut myyntiin uusia tontteja.

Kaupunkilaiset ja vapaa-ajanasukkaat voivat parhaillaan osallistua kuntalaiskyselyyn, jota vauhdittaa paljon kiitosta saanut Oikeenlaista kemiaa -musiikkivideo.

Kyselyssä kartoitetaan asukkaiden mielipiteitä myös asumisesta ja liikenneyhteyksistä. Nyt on hyvä sauma antaa palautetta, jos haluaa olla mukana kaupungin kehittämisessä. Kysely löytyy verkosta osoitteesta uki.fi/20300

Hiun alueelle on valmistunut myyntiin uusia tontteja.