Siivouskärpänen

0

Äitiäni puri pari kuukautta sitten siivouskärpänen. Suunnilleen jokainen huone käytiin läpi lattiasta kattoon, ja ulos ovesta lensivät niin tarpeettomat kuin vähän tarpeellisemmatkin tavarat. Hän oli erittäin määrätietoisesti päättänyt hankkiutua eroon kaikesta, joka vähänkin tuntui olevan turhaa. Loppujen lopuksi ylimääräinen tavaramäärä löysi tiensä Facebookin kirppissivuille, kierrätyskeskukseen ja vaatekeräykseen. Katselin siivousvillitystä hetken ihmeissäni, mutta sitten huomasin, että jokainen pihalle lentänyt tavaralaatikko oli kuin askel lähemmäs raikasta ilmaa.

Käytin viime vuonna paljon aikaa Itämeren sekä maapallomme kunnosta kertovan materiaalin tutkimiseen. Tutustuin muun muassa Lupaus Itämerelle -projektiin, ja minua jäi vaivaamaan ajatus, jota en vain saanut karistettua mielestäni: Mikä olisi minun lupaukseni Itämerelle? Tietysti voisin vähentää lihan syöntiä tai vaikka autolla liikkumista, mutta mitä jos syön jo nyt useasti viikossa kasvisruokaa ja kuljen pyörällä tai kävellen aina kun vain mahdollista? Halusin luvata jotain, mitä en ollut vielä tehnyt. Halusin myös parantaa omaa oloani lupauksen myötä.

Vihdoin (eräänä niistä lukemattomista siivouspäivistä) keksin lupaukseni: Päätin siivota huoneeni lattiasta kattoon. Päätin kierrättää kaiken, jolle ei olisi enää jatkokäyttöä, myydä arvokkaammat, mutta itselleni tarpeettomat tavarat ja lahjoittaa sen, mitä en itse enää tarvitse, mutta jota joku toinen voisi vielä hyödyntää. Näin saisin varmasti kevennettyä oloani, jolloin ympäristön lisäksi myös minä hyötyisin urakasta.

Päätin viedä lupaukseni vielä vähän pidemmälle, ja olla ostamatta uutta, mahdollisesti tarpeettomaksi osoittautuvaa tavaraa. Hiihtolomalla vein koko homman päätökseen, ja parissa päivässä huoneeni oli saatu käännettyä täysin ylösalaisin ja järjesteltyä takaisin tilaksi, jossa oikeasti myös viihtyi. Tavaraa lähti laatikoittain jättäen jälkeensä vapaata tilaa hyödyllisempään käyttöön.

Lupaukseni myötä joku toivottavasti löytää tarvitsemansa, säästää rahaa, saa rakennusainetta hyödykkeisiin, auttaa apua tarvitsevia ja kaiken lisäksi säästää luontoa. Ties mitä yksi kierrätetty tavara voi saada aikaan. Ehkä joku toisella puolella maailmaa kehuu lahjoitettua paitaa ja saa itselleen parhaan ystävän. Mistä sitä koskaan tietää.

Tarvitsemme paljon vähemmän tavaraa kuin uskommekaan. Elämästä tulee helpompaa ja yksinkertaisempaa, kun esimerkiksi aamulla vaatekaapista löytää nopeammin juuri sen asun, mikä tuntuu hyvältä. Siivouspäivien kestoakin voi lyhentää hankkiutumalla eroon turhasta tavarasta, joka tuntuu vain kerääntyvän nurkkiin.

Kiitos äidilleni ja hänen siivousvillitykselleen. Suuntaan kesää kohti uudella keveydellä, vihdoin ilman tuota mieltäni vaivannutta ajatusta. Mitä sinä lupaisit Itämerelle?

Jasmin Jussila
opiskelija