Tehdään yhdessä

1

Avustin 81-vuotiasta isääni täyttämään Uudenkaupungin käynnissä olevan kuntalaiskyselyn. Hän ei ole kovin tottunut internetin käyttäjä ja siksi apu tuli tässä tarpeeseen.

Kyselyä yhdessä täyttäessämme tulimme tavanomaista monipuolisemmin käyneeksi läpi myös hänen hyvinvointiinsa liittyviä asioita, lomakkeen innoittamina.
Onko elämässäsi kaikki ”palikat” tällä hetkellä hyvässä järjestyksessä? Oletko tyytyväinen terveydentilaasi? Koetko että elämälläsi on joku merkitys? Koetko olevasi yksinäinen? Kuinka onnellinen olet?

Kaikki kysymyksiä, joita tulee ihan liian harvoin pohdittua.

Uusikaupunki julkaisi viime viikolla ”Oikeenlaista kemiaa” -musiikkivideon, jonka tavoitteena on muun muassa innostaa kaupunkilaisia, vapaa-ajan asukkaita ja myös vierailijoita vastaamaan kuntalaiskyselyyn. Kyselyn kautta saadaan palautetta siitä, miten kaupungin strategian tavoitteiden toteuttamisessa on onnistuttu.

Tätä kirjoittaessani musiikkivideota on katsottu jo yli 13 500 kertaa ja kyselylomakkeen on täyttänyt yli 1 200 henkilöä!

Minusta on hienoa, että nuoret ovat lähteneet innokkaasti vastaamaan tutkimukseen ja siten mukaan kehittämään kotikaupunkiaan. Nuorten aktiivisuus selittyy osaksi sillä, että kysely on internetissä ja nuoret ovat tottuneita sähköisten palvelujen käyttäjiä.

Kolikon toinen puoli on ikääntyneempi väestö. Yli 70-vuotiaiden vastaajien näkemyksiä on tullut suhteellisen vähän. Siksi minäkin päätin auttaa isääni ja toimin avustajana vastaamisessa. On tärkeää kuulla myös heidän toiveitaan kaupungin kehittämisessä.
Isäni ihmetteli, miksi kysymme näinkin henkilökohtaisia asioita? Miten nämä liittyvät Uudenkaupungin kehittämiseen?

Uudenkaupungin strategian yhtenä keskeisenä tavoitteena on kaupunkilaisten hyvinvointierojen kaventaminen.

Voidaksemme suunnata panostuksia täsmällisesti, sekä arvioida strategian toteutumista, pyrimme saamaan selkeän kuvan uusikaupunkilaisten henkisestä, sosiaalisesta ja fyysisestä hyvinvoinnista tänään. Hyvinvoinnin kehitystä voidaan jatkossa verrata tämän hetkiseen tasoon.

Oli arvokasta kuulla, mitä isäni vastasi itseään kokeviin kysymyksiin ja mitä mieltä hän on Uudestakaupungista tällä hetkellä. Suosittelen lämpimästi vastaavaa kokemusta muillekin omien läheistenne kanssa.

Musiikkivideon voi katsoa ja kuntalaiskyselyyn vastata maaliskuun loppuun mennessä osoitteessa www.uki.fi/20300. Mitäs jos tehtäisiin tästä yhteinen juttu ja avustetaan itse kukin lähipiirimme vanhuksiakin vastaamaan kyselyyn ja kertomaan ajatuksistaan?

Atso Vainio
Kaupunginjohtaja

1 KOMMENTTI

  1. Noi todella, hieno hanke.. olen nykyisin kotikaupunkini kesäasukas, mutta pikkuveli asuu siellä yhä, joten kaupungin asiat kiinnostaa, harkitsen myös muuttoa sinne.
    Täytän jo 70 vuotta.. kiinnostaa kovasti vahuus kotikaupungissa

Kommenttien lisääminen on estetty.