Valomerkki luonnolle

0

Suosi kasviksia, lajittele jätteet, vältä lentokoneella matkustamista, istuta puu, älä lotraa veden kanssa, sammuta turhat valot.

Näissä eduskuntavaaleissa ilmastonmuutoksesta on puhuttu enemmän kuin koskaan ja hyvä niin. Vielä parikymmentä vuotta sitten ilmaston tulevaisuudesta puhuminen kiinnosti harvoja ja aihe ei juurikaan hetkauttanut vaalikentillä.

Nyt on toisin. Ruotsalaisesta 16-vuotiaasta koululaisesta Greta Thunbergistä on tullut ympäristönsuojelun esikuva. Hän sai aikaan lumipalloilmiön ryhtyessään koululakkoon, jotta päättäjät heräisivät tekoihin maapallon tulevaisuuden hyväksi.

Toki tämä kansainväliseksi laajentunut koululaisten ilmastolakkoilu ja ylipäätään vahva julkinen keskustelu ovat herättäneet myös negatiivisia reaktioita. Puhutaan ilmastohysteriasta, ilmastoähkystä, ilmastoahdistuksesta ja jopa ilmastopsykoosista. Ne voidaan tulkita asian vähättelemiseksi, mihin meillä ei ole varaa.

Kyseenalaistamisesta huolimatta Thunbergin teko on kunnioitettava ja arvostettava. Ei riitä, että vain puhutaan, vaan pitää myös vaatia päätöksiä ympäristön hyväksi. On hienoa, jos tämä asia saa myös nuoret kiinnostumaan vaaleista ja uurnille, vaikka toki ilmaston lämpeneminen koskee ihan jokaista ja kaikenikäisiä äänestäjiä.

Poliitikot ovat nyt vaalien alla ilmaisseet tahtonsa sitoutua kansainvälisen ilmastopaneeliin IPPC:n tavoitteisiin, mutta konkreettisista tavoista ja panostusten määrästä siihen päästämiseksi ei vallitse yksimielisyyttä.

Yksittäisten kansalaisten arjessa tekemät ratkaisut eivät riitä, vaan tarvitaan systemaattisia tekoja esimerkiksi vesiensuojelussa, liikenteen ratkaisuissa sekä yritysten ja kuntien toiminnassa.

Tänään illalla jokaisella on mahdollisuus osoittaa symbolisesti valomerkkiä ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla kotinsa valot. Ympäristöjärjestö WWF:n Earth Hour -tapahtumaa vietetään 20.30–21.30 välisenä aikana.

Konkreettisista tavoista ei vallitse yksimielisyyttä.