Kynä, paperi ja äänestyskoppi

0

Mietitkö, kenen numeron kirjoitat äänestyslippuun?

Ei hätää, sillä vielä on aikaa etsiä sopivaa ehdokasta. Tänään on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon ja sunnuntaina on varsinainen vaalipäivä. Viiden yön kuluttua tiedämme näiden eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät.

Mietitkö, miksi äänestää?

Ilmassa on turhautumista politiikkaan, mutta kyseenalaistajat voivat pysähtyä miettimään, mikä olisi 110 vuotta jatkuneen edustuksellisen demokratian vaihtoehto. Ketkä yhteisiä asioita hoitaisivat ja miten, jos Suomessa ei olisi eduskuntaa?

Suomessa on maailman parhaat vaalit, väittävät valtioneuvoston kanslia, oikeusministeriö ja Turvallisuuskomitea viestintäkampanjassaan. Osaammeko riittävästi arvostaa järjestelmäämme?

Uudessakaupungissa äänestysprosentti oli viimeksi maakunnan toiseksi alhaisin, 65,4 prosenttia. Vakka-Suomelle ei kunnia tee sekään tosiasia, että Laitila piti tässä tilastossa jumbosijaa 64,8 prosentin äänestysprosentilla.

Mitä useampi äänestäjä nukkuu, sitä huolestuttavammaksi käy kansanvallan tila. Parhaimmin demokratia toteutuu kun ihmiset käyvät uurnilla, ja äänestäjät edustavat eri ikäryhmiä ja taustoja.

Äänestäminen on teknisesti helppoa. Kynä, paperi ja äänestyskoppi toimivat edelleen parhaiten maailmassa, jossa vaaleihin kohdistuu monenlaisia vaikuttamisyrityksiä, tietomurtoja ja muuta häirintää.

Ehdokkaissa ja listoissa on melkoisesti valinnanvaraa. Varsinais-Suomesta on näissä eduskuntavaaleissa ehdolla 191 henkilöä, mikä on 25 enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.

Kalannissa järjestetyssä Suuressa Vaaliriehassa viime lauantaina vallitsi aurinkoinen vaalifiilis, joka toivottavasti tarttui myös äänestäjiin. Heitä oli paikalla ilahduttavan paljon, arviolta kolmisensataa henkilöä kävi kuuntelemassa ehdokkaiden mielipiteitä.

On upea asia, että voimme elää maassa, jossa jokaisella äänioikeutetulla on vapaus itse valita, ketä ja millaisia asioita he haluavat päättämään asioistamme.

Ketkä yhteisiä asioita hoitaisivat ja miten, jos Suomessa ei olisi eduskuntaa?