Perussuomalaiset nousi suurimmaksi Vakka-Suomessa

0

Perussuomalaiset sai vaaleissa Varsinais-Suomessa neljä kansanedustajaa ja nousi maakunnassa täpärästi ohi kokoomuksen suurimmaksi puolueeksi.

Myös Uudessakaupungissa vaalitulos oli historiallinen, kun perussuomalaiset kiilasi ykköseksi ohi SDP:n. Jussi Halla-ahon luotsaama puolue otti johtoaseman kannatuksessa kaikissa Vakka-Suomen kunnissa Kustavia lukuunottamatta.

Vakkasuomalaisille ehdokkaille vaalit olivat enemmän tai vähemmän pettymys. Demarien uusikaupunkilainen ehdokas Jaana Vasama sai heistä selkeästi suurimman äänimäärän.

Uudenkaupungin äänikuningattaren titteli on laiha lohtu, ja Vasama kertoikin vaalien jälkeen, ettei enää asetu ehdolle Arkadianmäelle.

Vakka-Suomesta ja Uudestakaupungista hyvin ääniä keräsivät Lokalahdelta kotoisin olevat Ritva ”Kike” Elomaa (ps) ja Ilkka Kanerva (kok), jotka edustavat ainakin osalle äänestäjille edelleen myös paikallista osaamista ja tuntemusta.

Suomalaiset naiset tekivät tänä keväänä tuplasti historiaa. Vaalien lisäksi sunnuntai-iltana riitti jännittämistä, kun naisleijonat kamppailivat kultamitalista jääkiekon MM-kisojen finaaliottelussa.

Naiset kukistivat historiallisessa semifinaalissa Kanadan, ja eduskuntavaaleissa Arkadianmäelle nousi 92 naista – ennätysmäärä koko eduskunnan historian aikana. Varsinais-Suomen seitsemästätoista edustajasta yhdeksän on naisia samoin kuin viime kaudella.

Vaalien voittajiin lukeutui ilahduttavasti demokratia, sillä äänestysprosentti kasvoi viime vaaleista. Uudessakaupungissa on edelleen maakunnan kolmanneksi eniten nukkuvia äänestäjiä, mutta äänestysprosentti kohosi reippaasti viime eduskuntavaaleista. Taakse jäivät Loimaa ja jumbosijalla oleva Laitila.

Suomalaiset naiset tekivät sunnuntai-iltana tuplasti historiaa.