Simasta siikliin

0

Millaisen suomalaisen makuelämyksen tarjoat ulkomaalaiselle vieraallesi, jos haluat tehdä häneen hyvän vaikutuksen?

Tällaista pohdimme työporukalla äskettäin. Päädyimme siihen, että aika moni kotimaiseksi mielletty ruoka on tuttua myös ulkomailla.

Ruotsalaiset ja italialaiset lihapullat ovat klassikkoruokia siinä missä suomalaiset lajitoverinsakin. Kaalikääryleet ovat kotoisin Turkista ja karjalanpaistin vastine löytyy kreikkalaisesta stifadosta.

Toki uniikkeja ruokalajejakin löytyy. Missään muualla maailmassa ei esimerkiksi myydä miljoonia kiloja mämmiä.

Nyt pääsiäisen jälkeen kauppojen hedelmäosastoilla paraatipaikalle pääsevät sitruunat, jotka ovat ujuttautuneet suomalaiseen vappuun siman mukana.

Siman menestys Suomessa on ainakin osittain turkulaisen kauppiaan Valpuri Innamaan ansiota. 1500-luvulla vaikuttanut toimelias turkulaisnainen teki turkulaisesta simasta jopa vientituotteen.

Innamaan uraa ja elämää tutkinut Nina Lepokorpi kertoi muutama vuosi sitten Yle Turun haastattelussa, että simaa on nautiskeltu jo esihistoriallisena aikana ja ympäri vuoden. Toisin kuin nykyään sen alkoholipitoisuus oli jopa 17 prosenttia.

Lepokorven mukaan erityisesti kuningas Kustaa Vaasa oli ihastunut simaan.

Simasta kirjan viime vuonna julkaissut Seija Inkeri Kulmala suosittelee käyttämään simaa ympäri vuoden. Jos haluaa tehdä luomusimaa, ainekset voi hankkia vaikka suoraan luonnosta. Resepteissä on käytetty trendikkäästi maitohorsmankukkia ja pihlajanmarjoja.
Ruokakulttuurissa eletään nyt isoa murroksen aikaa. Eduskuntavaaleissa on harvoin puhuttu niin paljon ruoasta kuin tänä keväänä.

Median perusteella voi helposti syntyä käsitys, että kansa on jakautumassa lihansyöjiin ja kasviruokavalion noudattajiin.

Todellisuudessa jako ei ole näin selkeä. Yhä useampi noudattaa muun muassa presidentti Sauli Niinistön linjausta: kasviksia enemmän, ja lihaa korkeintaan kerran viikossa.

Ajat muuttuvat, mutta aika monissa kodeissa syödään silti tänä iltana nakkeja ja perunasalaattia – samoin kuin muuten uudenvuodenaattonakin.

Vakka-Suomessa kotikokkien on helppo löytää paikallisia raaka-aineita ja elintarvikkeita. Uusia innovaatioita syntyy koko ajan.

Kalantilainen yrittäjä Juha-Pekka Aikola on jalostanut härkäpavusta monenlaista. Uusimpana tuotteena on härkäpapurouhe. Runsaasti proteiinia sisältävää valmistetta voi ripotella vaikka puuroon tai jugurttiin.

Uudessakaupungissa sijaitseva Suomen sillikonttori kertoi viime viikolla medialle jatkavansa perinteikkäiden Jalostajan sillien valmistamista.

Vapun silliaamiaiselle voi siis nyt valita aitoja ukilaisia sillejä. Ja sillistä puheen ollen, kohtahan alkaa taas uusien perunoiden aika.

Puhtoinen ja aromikas, kotimainen siikli on niin pyhä asia, että siitä ei taatusti saa aikaiseksi mitään poliittista vääntöä, vaikka eurovaalit ovat tulossa. Varsinkin kun keskieurooppalaisen parsan sesonki alkaa olla kohta ohi.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja