Tähtiä, festareita ja muumibiisi

0

Kirjoitin torstain lehden pääkirjoituksessa uusikaupunkilaisen laulajan Jussi Rainion menestyksestä MTV3:n Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Voitto yhdisti uusikaupunkilaisia.

Uudenkaupungin Sanomien Facebookin uutislinkkiin tuli heti onnitteluja kotikaupungin omalle pojalle. Sosiaalinen media on muovannut meistä jäyhistä vakkasuomalaisistakin rohkeita sanankäyttäjiä.

Ei mitään vaatimatonta sikses hyvin – hymistelyä, vaan kunnon kehuja, paljon huutomerkkejä, sydänhymiöitä ja reipasta kannustusta. Hyvä sinä, hyvä minä ja hyvä me!

Uudenkaupungin vahvuus musiikkikaupunkina on asia, josta voisimme enemmänkin pitää ääntä. Tuottajamme Risto-Matti Kärki kertoi torstain lehdessä, että Uusikaupunki lyö baarien musiikkitarjonnan määrässä laudalta jopa lähes 40 000 asukkaan Rauman.

Myös Uudenkaupungin festivaalitarjonta on hämmästyttävä heinäkuussa. Lähes samaan aikaan osuu kaksi isoa musiikkifestivaalia, Crusell-viikko ja Karjurock.

Heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä Crusell-viikko on laajentunut upeaksi kansainväliseksi festivaaliksi. Klassisen musiikin konserttien lisäksi siellä kuullaan myös populaarimusiikkia, kuten Pepe Willbergiä ilmaiskonsertissa.

Kun Robert Sainio perusti Karjurockin Lokalahden Nopperlan kylään, tuskinpa kovin moni uskoi sen kasvavan sellaiseksi spektaakkeliksi kuin mitä se nykyään on. Järjestäjien lanseeraama maailman kovin maalaisfestivaali on täysin perusteltu slogan.

Karjurock täräyttää lavalle 18.–20. heinäkuuta kotimaisia musiikin huippunimiä JVG:stä Eppu Normaaliin.

Uusin tulokas Vakka-Suomen festaririntamalla on Laitilan Jazzkukko, joka juhlii viisivuotista svengailuaan 24.–28. heinäkuuta. Euroopassa ja Amerikassa paljon keikkaileva kitaristi Kari Antila on onnistunut verkostoillaan saamaan Laitilaan rytmimusiikin kansainvälisiä ja kotimaisia huippumuusikoita.

Tänä vuonna lavalle astelevat muun muassa Johanna Försti, Heikki Silvennoinen sekä Veeti Kallio Turku Jazz Orchestran kanssa.

Crusell-viikon taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen valitsi festivaalin tämän vuoden teemaksi fantasian, koska hänen mielestään yhä useamman mieli kaipaa irtiottoa arjesta.

Täsmälleen näin musiikki toimii ainakin omalla kohdallani. Lähdin viime perjantaina Cruselliin katsomaan Uudenkaupungin teatterin Katri-Helena -musikaalia.

Parituntinen huippuhyvien laulajien ja taidokkaasti rakennetun näytelmän parissa oli mitä mainiointa stressin torjuntaa. Toimistotyöläisen jännittyneet olkapäät olivat kuin hieronnan jäljiltä esityksen päättyessä.

Toinen tervetullut musiikillinen piristysruiske tapahtui odottamatta autossa työmatkalla. Radiossa soi Alman uusi Muumibiisi. Elämä ei ole elokuvaa, mutta se on fantasiaa, Alma lauloi.
Pieni, harmaa ja kurainen Nissanini irtosi asfaltilta, lähdin hetkeksi pumpulisen pilven päälle ajelemaan ja viritin mieleni positiiviseen poljentoon.

Musiikissa on ihmeellistä voimaa!

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja