Väliaikaisesta tulee pysyvää

0

Vappua ja suomalaisen työn päivää juhlitaan ensi viikolla Uudessakaupungissa positiivisissa tunnelmissa. Tällä viikolla julkistetun työllisyystilaston mukaan työttömyysaste oli maaliskuun lopussa 5,8 ja avoimia työpaikkoja oli tarjolla yli 600.

Tekijöitä haetaan Uudessakaupungissa monille eri aloille. Tarvetta on muun muassa myyjälle, kirvesmiehelle, lähihoitajalle, sosiaalityöntekijälle ja informaatikolle. Ravintola-alalla kysyntää on useammallekin kokille.

Autotehtaalla on Uudessakaupungissa tarjolla työpaikka 600–700 uudelle työntekijälle. Yli 2000 työntekijän rekrytointi-ihmeen kaksi vuotta sitten toteuttanut tehdas on pyrkinyt ratkomaan työvoiman kohtaanto-ongelmaa uusilla tavoilla. Avoinna on ollut tänä keväänä työpaikkoja muun muassa keikkasankareille, jotka tekevät satunnaisia työvuoroja. Ne kiinnostavat muun muassa opiskelijoita ja eläkeläisiä.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoo, että työllisyysasteen nostamisen pitää olla tulevan hallituksenkin ykköstavoite (US 25.4.). Työperäisen maahanmuuton edellytysten parantaminen jakaa päättäjien mielipiteitä, mutta ilman muualta tänne tulevia työntekijöitä autotehdas ja moni muu yritys olisi jo nyt hätää kärsimässä. Yksin autotehtaalla on 75 eri kansalaisuuden omaavaa henkilöä töissä.

Yrityksillä on täysi työ huolehtia työvoiman riittävyydestä, ja tehtävää riittää myös kaupungilla. Asuntoasioissa on edistytty, mutta töitä tällä saralla riittää edelleen.

Moni isossa rekrytointiaallossa tulleista autonrakentajista on lähtenyt, mutta moni on myös jäänyt. Nyt alkavat olla ne hetket, kun tulijoiden arjessa väliaikaisuuden tunne jää taka-alalle ja kotiutuminen alkaa.

Isossa rekrytointi-aallossa tänne tulleista autonrakentajista osa on lähtenyt, mutta moni on myös jäänyt.