Yaran tehtaalla jälleen pääsiäisenä ammoniakkivuoto

0
Yaran Uudenkaupungin tehtaalla oli viimeksi ammoniakkivuoto maaliskuun 19. päivä.
Yaran Uudenkaupungin tehtaalla sattui jälleen ammoniakkivuoto. Tällä kertaa se oli pääsiäisenä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Vuoto tukittiin ja siitä ei aiheutunut vaaraa ulkopuolisille. Myöskään henkilövahinkoja ei sattunut.
Laivalinjassa oleva varoventtiili alkoi vuotaa lauantaina noin klo 23.15. Yaran henkilökunta havaitsi vuodon ja hälytti paikalle pelastuslaitoksen. Pelastuslaitos tukki vuodon sulkemalla juuriventtiilin. Vuodon aikana ei ollut purkutoimintaa käynnissä.
 
– Tämä on toinen ammoniakkivuoto lyhyessä ajassa ja suhtaudumme tapahtuneeseen erittäin vakavasti. Tulemme käynnistämään ohjelman, jolla nostamme ammoniakkikäsittelymme turvallisuutta. Tavoitteemme on nolla vahinkoa ja teemme kaikkemme, että vastaavat tapahtumat voidaan välttää tulevaisuudessa. Henkilökuntamme on koulutettu käsittelemään ammoniakkia ja vuorossa olleen henkilökunnan toiminta oli kaikin puolin ammattimaista,  totesi Yara Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Tommi Hevonoja.
 
Ammoniakkia käytetään typpihapon valmistuksessa ja typpihappoa puolestaan lannoitteiden valmistuksessa. Ammoniakki on normaaliolosuhteissa kaasumainen yhdiste. Ammoniakkia säilytetään nesteytettynä, joko korkeassa paineessa tai normaalipaineessa erittäin kylmässä (-33 C). Ammoniakki on myrkyllinen kaasu ja sitä pitää käsitellä oikein ja varoen. Ammoniakki muodostaa pilven ja kun ammoniakkipilvi sekoittuu ilmaan, se laimenee ja haihtuu.