Aikalisä säätiölle ja Kalantitalolle

0

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina ottaa säätiöhankkeessa aikalisän. Säätiön perustaminen lähti liikkeelle siitä, kun kalantilaiset Pentti ja Anne Siivonen päättivät lahjoittaa kaupungille mittavan ja monipuolisen taidekokoelman.

Lahjoituksen kulttuurinen arvo on kiistaton. Kaupungin perustoimintaa ei kuitenkaan ole säätiöiden perustaminen, vaan palvelujen tuottaminen. Paikallisen kulttuuriperinnön vaaliminen toki kuuluu kaupungille, ja siksi seudun historiaa oivallisesti valottavalle lahjoitukselle on iso merkitys.

Valtuusto päätyi siihen, että asian valmisteluja jatketaan ja samalla selvitään paikka, mihin kokoelma sijoitetaan. Lahjoittajille Kalanti on varmasti paikkana ykkönen, mutta matkailun näkökulmasta Uudenkaupungin keskusta saattaa olla parempi. Ainakin, jos tavoitteena on saada esineistölle mahdollisimman laaja näkyvyys.

Valtuuston kokouksen yhteydessä esille nousi muun muassa vierasvenesataman vieressä oleva Vason näyttelytila. Merihistoriallisen yhdistyksen käytössä oleva tila kertoo kaupungin merenkulun historiasta, mutta mahtuisiko saman katon alle myös esineistöä, joka kertoo yli 400-vuotiaan kaupungin elinkeinojen kehittymisestä ja varhaisista askelista satamakaupunkina?

Kulttuurikeskus Crusellin näyttelytilat ovat rajalliset, mutta löytyykö sieltä paikkaa, jossa Siivosten kokoelmaa voisi esitellä pysyvästi? Muitakin vaihtoehtoja saattaa nousta esille nyt, kun valmistelua päätettiin jatkaa.

Samassa kokouksessa valtuusto sai kuulla sivistys- ja hyvinvointikeskuksen etenemisestä. Se on kaupungin ehdoton ykköshanke ja määrittelee taloutta ja rahankäyttöä vuosien ajan. Kiinteistökuluja pitää jo ilmastonmuutoksenkin näkökulmasta enemmän vähentää kuin kasvattaa.

Kaupunki on aiemmin päättänyt myydä Kalantitalon, mutta lahjoituksen myötä siitä ajatuksesta luovuttiin. Nyt rakennuksen kohtalo jäänee taas avoimeksi.

Kaupunki on aiemmin päättänyt myydä Kalantitalon.