Ilmastonmuutos vaikuttaa myös mökkeilyyn

0

Tänään helatorstaina moni viettää vapaapäivää mökillä, ja viimeistään kesäloman alkaessa suunnataan maaseudulle luonnon rauhaan.

Pihalta avautuva maisema metsään, pellolle, merelle tai järven rannalle on unelma, josta ollaan valmiita maksamaan. Kesäasuntojen kauppa käy juuri nyt kuumana, ja Uudenkaupungin seudun vetovoima mökkipaikkakuntana ei ole ainakaan heikentynyt.
OP Koti Lounaisrannikon myyntipäällikkö Jyrki Isotupa kertoo, että rantamökin ostajat ovat nykyään kiinnostuneita erityisesti vesien laadusta (US 25.5.).

Sinilevät haittaavatkin jo merkittävästi vapaa-ajan asunnon virkistyskäyttöä Saaristomerellä. Yhtälö on ikävä varsinkin, kun säiden lämpeneminen on samaan aikaan lisännyt kiinnostusta luonnonvesissä uimiseen.

Uudenkaupungin vesille suuria levälauttoja ei onneksi ole ainakaan viime kesinä syntynyt, ja puhdas vesi on yksi valttikortti kaupanteossa.

Ilmasto-opas.fi-sivuston mukaan mökkeilyn suosio kaikkein leväisimmillä merialueilla voi tulevaisuudessa vähetä. Vesien rehevöityminen on asia, johon myös mökkiläiset voivat vaikuttaa.

Itämeri-tutkija Seppo Knuuttila totesi viime kesänä Helsingin Sanomissa, että helpoin tapa vähentää omia päästöjä on syödä vähemmän lihaa ja enemmän Itämeren villiä kalaa.

Todennäköistä on, että mökkien rannoilla grillaillaan tulevina kesinä entistä enemmän kasviksia.

Kesämökin omistajat ikääntyvät, ja heidän keski-ikänsä on tilastojen mukaan 63 vuotta. Nuoret eivät enää innostu mökkeilystä vanhempiensa ja isovanhempiensa tavoin. Toisaalta tämäkään trendi ei ole kiveen hakattu: Vakka-Suomen kiinteistöspesialistien yrittäjä Mikko Nordberg kertoo, että kuivanmaanmökit kiinnostavat nyt nuoria kerrostaloasujia.

Mökin ostajat ovat enimmäkseen töissä käyviä keski-ikäisiä, jotka haluavat rentoutua luonnon rauhassa viikonloppuisin ja lomilla.

Mökille hurautetaan useimmiten autolla, ja ilmastonmuutos saattaa vaikuttaa osaltaan siihen, että siellä viihdytään pidempiä aikoja etätöiden parissa.

Mökillä tehdään etätöitä ja grilliin laitetaan kasviksia.