Kuinka estää ikkunatörmäykset?

0
Näiden kirjosieppojen pesimäkausi loppui lyhyeen. Pariskunta oli törmännyt samaan ikkunaan, ehkä samanaikaisesti. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Ulkosaunan terassilla odotti lohduton näky: kirjosieppopariskunta makasi laudoilla vierekkäin. Kuolinsyytäkään ei tarvinnut kaukaa etsiä. Ikkunassa roikkui edelleen kaksi tuppoa höyheniä.

Ikkunaan lentämällä kuolee yllättävän paljon lintuja. Sopivalla paikalla sijaitseva rakennus voi olla suorastaan sarjamurhaaja. Suurinta osaa uhreista ei koskaan löydetä, sillä ne ehtivät räpistellä piiloon ennen kuolemaansa tai jokin saalistaja syö ne.

Rengastustoimiston tietojen mukaan Suomessa ikkunatörmäyksiin on vuosina 1974–2014 kuollut noin 6400 rengastettua lintua – siis sellaista, jotka joku löysi ja ilmoitti renkaan tiedot toimistoon.

Eniten törmääjissä on yleisiä pihapiirien pikkulintuja, kuten kirjosieppoja. Kun otetaan huomioon eri lintulajien yleisyys, kaikkein suurin riski törmätä onkin haukoilla ja tikoilla.

Usein arvellaan, että ikkunaan törmäävä lintu murtaa niskansa, mutta totuus on toinen. Ruumiinavauksissa lähes kaikkien kuolinsyyksi paljastuu kallonsisäinen verenvuoto. Lintujen kallon luut ovat ohuet ja aivot suuret: niitä ei ole tehty kestämään törmäyksiä suurissa nopeuksissa.

Eivätkä linnut tietenkään tahallaan ikkunoihin kopsahtelekaan. Usein ikkunasta heijastuu puu tai pensas, johon lintu pyrkii. Toinen vaihtoehto on, että ikkunan takana näkyy jotain – esimerkiksi talon toisella puolella oleva ikkuna – mikä saa linnun luulemaan, että reitti on selvä.

Törmäyksiä vähentämään tarjotaan paperisia tai pahvisia haukkasiluetteja. Näistä on yleensä hyötyä vain, jos ne kiinnitetään ikkunan ulkopuolelle, ja silloinkin vain vähän. Heijastuksia vähentävät vaaleat verhot lienevät vähintään yhtä tehokas konsti.

Tehokkaampia ovat ikkunaan kiinnitettävät pallo- tai ristikkokuviot. Ikävä kyllä ne toimivat parhaiten silloin, kun ne peittävät huomattavan osan ikkunan pinta-alasta, mikä ihmisten kannalta helposti kumoaa ikkunan tarkoituksen.

Yksi keino on varmistaa, että lintuja houkuttelevat kohteet – esimerkiksi tuuheat pensaat, lintulaudat ja linnunpöntöt – ovat joko mahdollisimman kaukana ikkunasta tai sitten aivan ikkunan ääressä. Alle puolen metrin päästä linnut eivät nimittäin ehdi ottaa tarpeeksi vauhtia vahingoittaakseen itseään pahasti.

Erityisesti nyt pesimäaikaan yhden linnun ikkunakuolemalla on iso vaikutus, sillä koko pesye voi nääntyä nälkään ilman huoltajaa. Jos lintuja pelastavat kuviot vievät liikaa valoa talvella, voisiko ne kiinnittää ikkunoihin väliaikaisesti vuoden tärkeimmäksi ajaksi?

Usein ikkunasta heijastuu puu tai pensas, johon lintu pyrkii.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 30.5.2019 julkaistusta lehdestä