Kylmästä lämpimään

0

Eduskuntavaalit oli ja meni. Yhdeksi suurista keskustelun aiheista vaalien alla nousi muutoinkin viime vuosina puhuttanut ilmasto. Osittain kiisteltiin vieläkin, lämpiääkö se ilmasto vai ei, onko lämpeneminen ihmisen aiheuttamaa vai ei ja mitä asialle pitäisi tehdä tai olla tekemättä.

Kaikki faktat todistavat sen ikävän tosiseikan puolesta, että ilmasto lämpenee, sanoipa Yhdysvaltain presidentti tai kansainvälisen hiihtoliiton pomomies asiasta mitä hyvänsä. Koivutkin alkavat olla jo vapun tienoilla lehdissään. Faktaa on myös, että ihmiskunta omilla toimillaan aiheuttaa ja vauhdittaa ilmaston lämpenemistä.

Itse olen ilmaston muuttumisesta huolissani, paitsi sen mukanaan tuomien oikeiden, isojen globaalien ongelmien vuoksi, myös paljon mitättömämpien, jokapäiväiseen elämääni vaikuttavien seikkojen takia. Olen 20 vuotta myynyt työkseni mm. talviurheiluvälineitä. Voin kertoa, että ei ole helppoa, kun hiihtoloma-aikaan sataa vettä ja lämpömittari näyttää +10.

Ei ole kivaa myöskään, kun auto on jatkuvasti kurassa, eivätkä lapset pääse hiihtämään tai luistelemaan.

Ongelma on meidän kaikkien. Meidän jokaisen tulisi miettiä, mitä voimme omassa toiminnassamme muuttaa, jotta maapallon muuttuminen elinkelvottomaksi vältettäisiin. Silti ilmastoasioissa on mielestäni ammuttu pahasti yli, mitä tulee joidenkin suomalaisten

Suomessa vaatimiin toimiin. Vaikka Suomessa lopetettaisiin takanpoltto, autolla ajo, teollinen tuotanto, lihakarjankasvatus tai eläminen kokonaan, maailma ei valitettavasti sillä pelastu, eikä sen tila edes kohene.

Niin kauan kuin teollisesti jotakin valmistetaan ja ruokaa tuotetaan, tekemällä kyseiset asiat Suomessa, maailma kuormittuu huomattavasti vähemmän kuin teettämällä samat asiat Intiassa, Kiinassa, Amerikassa tai Keski-Euroopassa, ja rahtaamalla lopputuotteet sieltä meidän kulutettavaksemme. Suomessa, jos jossakin, otetaan ympäristöasiat, sovitut normit ja säännöt viimeisen päälle pilkulleen. Siihen, jos mihin, meidät kasvatetaan jo kehutussa peruskoulussamme.

Ilmastoasiat täytyy pitää tapetilla ja niistä pitää puhua. Koululaisten muutamien viikkojen takainen ilmastolakko oli siinä mielessä paikallaan, vaikka saikin osan meistä maapallon suurimpaan kuormittajasukupolveen kuuluvista nousemaan jopa lapsia itseään vastaan.

Tärkein asia, mitä suomalaiset ja suomalaiset poliitikot voivat ilmaston eteen tehdä, on pyrkiä vaikuttamaan, miten ympäristöasioihin suhtaudutaan siellä, missä ilmastoa oikeasti rajulla kädellä kuormitetaan.

En tarkoita, etteikö Suomessakin pitäisi toteuttaa ympäristöystävällisempää elämäntapaa. Jokainen voi miettiä vaikkapa omia kulutustottumuksiaan, pienilläkin teoilla on toki merkitystä. Mutta asiat on osattava laittaa oikeaan mittakaavaan. Turha rutista muutamasta meressä pestystä räsymatosta, jos tuhansien matkustajien risteilijä samaan aikaan laskee paskavedet Itämereen.

Pitääkö ilmastoasioista siis olla huolissaan? Pitää. Pitääkö sen vuoksi lopettaa Suomessa tuottava eläminen ja asuminen? Ei missään nimessä.

Marko Pitkäranta
uusikaupunkilainen Lohjalla