Leijonien opetus

0

Sateinen viikonloppu sai aurinkoisen hehkun viikonloppuna, kun Leijonat järjesti melkoisen jytkyn MM-kisoissa Bratislavassa. Kokemattomista pelaajista koottu jääkiekkojoukkue ei ollut etukäteissuosikki, mutta pelasi loistavasti yhteen ja selätti finaaliottelussa lajin mahtimaan Kanadan.

Samana iltana ratkesi EU-vaalien tulos, joka sekin yllätti positiivisesti erityisesti äänestysvilkkaudessa, vaikka äänestysinto jäi edelleen valtakunnassa reilusti alle 50 prosentin.

EVVK-ryhmä eli ei voi vähempää kiinnostaa -ryhmittymä on siis edelleen suurin demokratiaa uhkaava ilmiö. Tosin kaikki jäsenvaltiot mukaan lukien äänestysprosentti kohosi nyt reilusta 42:sta niukasti yli 50 prosentin.

Vakka-Suomen kunnista aktiivisimmat äänestäjät löytyvät jälleen Kustavista, jossa uurnilla kävi 51,4 prosenttia äänioikeutetuista. Vähiten vaali-intoa löytyi Laitilasta.

Suomen Leijonien MM-kullan jälkeen on puhuttu jälleen yhteishengen merkityksestä. Voittoa Suomelle tuskin olisi tullut, jos joukkue ei olisi onnistunut pelaamaan niin loistavalla tavalla yhteen. Suomen miehet ja myös naiset ovat osoittaneet kiekkokaukalossa, että pieni maa voi olla iso tekijä.

Sama pätee politiikkaan. Brexit, suurvaltojen nahistelu, ilmastonmuutos ja pakolaistilanne vaikuttavat Euroopan Unioniin ja sen jäsenmaihin tulevina vuosina. Miten jäsenvaltiot löytävät jatkossa yhtenäisen sävelen?

Suomi on 25-vuotisen EU-jäsenyyden aikana osoittanut olevansa kokoaan suurempi vaikuttaja. EU on maailmassa ainutlaatuinen järjestelmä, ja Suomi on siinä tasaveroisena muiden joukossa päättämässä asioista.

Yhteisten pelisääntöjen löytyminen ei aina suju ongelmitta tai ilman kompromisseja. Leijonien opetus on, että joukkuepelissä kaveria pitää auttaa, mutta menestykseen tarvitaan myös rutkasti itsetuntoa ja asennetta – halua tehdä töitä niin yhteiseksi kuin oman maan hyväksi.

Kiekkokaukalossa ja EU-areenoilla pieni maa voi olla iso tekijä.