Merimetsojen pesintä pysyy kurissa merikotkien ja häirinnän avulla

0
Aivan täysin kuollut Urpoisten saari ei ole. Harmaan valkoinen saari on täynnä merimetsojen pesiä. Kuva: Katja Niemi

Urpoisten saari Uudenkaupungin edustalla on tänä vuonna miltei yhtä lohduton näky kuin aikaisempina kesinä. Mutta harmaan valkoisen saaren ja merialueen yllä kaartelee hieman vähemmän merimetsoja kuin aikaisemmin. Merikotkat ja kalatalousalueella sallittu häirintä ovat vähentäneet merimetsojen pesintää.

Merimetsokanta on kasvanut ja levinnyt Itämerellä erittäin voimakkaasti 1980-luvulta lähtien. Suomessa merimetsot ovat lisääntyneet aivan omassa luokassaan.

Ympäristöministeriö asetti viime vuoden marraskuussa työryhmän laatimaan strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa merimetsojen aiheuttamien vahinkojen rajoittamiseksi. Työryhmä aloitti työnsä viime marraskuun alussa ja sen toimikausi kestää tämän vuoden lokakuun loppuun.

Lue lisää 28.5.2019 lehdestä