Missi, Lillukka ja neljä muuta loikkasivat laitumelle Vehmaalla – Vilkasen tilan eläimet pääsevät vihreälle nurmelle koko kesäksi

0

Vilkasen tilat lehmät tulivat varovaisesti nuuskien ja iloisesti loikkien ulos navetasta. Eläimet pääsivät laitumelle tänä vuonna ensimmäistä kertaa keskiviikkona.

Ensimmäisenä ulkoilmaa tervehti lehmä nimeltä Missi. Kun kaikki kuusi eläintä olivat navetan edessä laitumella, näytti siltä että Lillukka-nimisestä lehmästä tuli lauman johtaja. Lehmät hakivat paikkansa ryhmässä pienillä kahnauksilla.

TÄLLÄ KERTAA Vilkasen tilan laidunkauden aloitusta seurasi yli kaksisataa päinen yleisö, sillä MTK Vehmaa järjesti tilalla keskiviikkona laidunkauden avauksen ja kasvukauden siunaustilaisuuden.

Mukana olivat esimerkiksi Vehmaan esikoululaiset ja ala-asteikäiset koululaiset.

 

VEHMAALAISEN tilan isäntä Janne Vilkanen sanoo, että lehmät nauttivat ja hyötyvät laiduntamisesta.

– Meillä lehmät ovat ulkona lokakuun loppuun asti. Kylmyys ei ole lehmälle ongelma, mutta se tarvitsee kuivan makuupaikan, eikä sellaisia löydy enää myöhemmin syksyllä ulkoa, kuvailee Vilkanen.

Katso Janne Vilkasen haastattelu yllä olevasta videosta.

Vilkasen tilan lehmät ajetaan kesällä laitumelta navettaan lypsylle.

 

LAIDUNTAMINEN vähenee Suomessa, sillä isot lehmätilat muuttuvat suuriksi pihattonavetoiksi. Pihattonavetoissa laiduntaminen saattaa olla vaikeaa, mutta eläimet pääsevät halutessaan ulkoilemaan.

Pienillä tiloilla on käytössä vielä parsinavettoja, joissa lehmien on laidunnettava sääntöjen mukaan vähintään 60 päivää touko-syyskuussa. Näillä tiloilla laitumet järjestyvät yleensä helposti navetan lähettyviltä ja lypsy onnistuu navetassa.

Suurissa robottinavetoissa laiduntaminen voi olla hankalaa toteuttaa.

– Harvalla on isoja laitumia niin lähellä navettaa, että laidunnus olisi isolla karjalla mahdollista. Pihattonavetoista pääsee yleensä ulkoilemaan, mutta eläimet ruokitaan pihalla tai navetassa, kertoo maitotila-asiantuntija Ulla-Maija Reinilä Pro Agria Länsi-Suomesta.

Reinilän mukaan meijerit ovat ohjaamassa tuottajia tuottamaan vapaan lehmän maitoa eli laiduntavan lehmän maitoa.

– Taustalla on brändäystä ja markkinatutkimusta. Meijerit myös kouluttavat tuottajiaan, kertoo Reinilä.

 

Lue lisää tapahtumasta ja aiheesta torstain Uudenkaupungin Sanomista.