Miten loma toimii?

0

Viimeistään huhtikuussa alan pohtia, mitä kaikkea voisin tehdä kesälomallani. Tai oikeastaan tietyt asiat olen lyönyt lukkoon jo edellisenä kesänä.

Kun kesäloman alkuun on enää vajaa kuukausi, huomaan, että kaikki loman viikonloput ovat täynnä ohjelmaa. Jonkin vanhan netissä kiertäneen tekstin mukaan yli 30-vuotiaiden ”vanhusten” pitäisi pysyä poissa festareilta, mutta heille joudun tuottamaan pettymyksen.

Parin festivaalin lisäksi pitää ainakin vierailla muutamaan otteeseen kotiseuduilla ja kenties jossain muuallakin.

Vaikka kesäviikonloput täyttyvät usein tehokkaasti, en ole mieltänyt itseäni koskaan lomalla suorittajaksi. Tietyt tapahtumat ajoittuvat kuitenkin viikonloppuihin ja väliajan voin viettää ihan hyvin kotona yksinäni. Joka päivä ei ole pakko tehdä yhtään mitään.

Monesti kavereiden kanssa nähdessä suunnitellaan kaikenlaista. ”Sitten lomalla voisi käydä siellä ja tuolla ja tehdä sitä ja tätä.” Näihin suunnitelmiin palataan seuraavalla kerralla ja taas seuraavalla kerralla. Silloin tällöin toki jotkut toteutuvatkin.

Lisäksi keksin itseksenikin asioita, joita olisi kiva joskus toteuttaa. Pari vuotta sitten innostuin pyöräilystä ja välillä teen kuntoilumielessä parinkymmenen kilometrin lenkkejä.

Viime vuonna ajattelin, että kesällä teen ainakin yhden vähintään 50 kilometrin lenkin, mutta se jäi lopulta tekemättä. Nyt mietin ihan samaa, mutta tässä tapauksessa hyvin suunniteltu ei ole edes puoliksi tehty.

Vielä kauemmin ajatuksissa on ollut Suomessa matkustelu. Esimerkiksi Lappi, Kainuu ja Pohjois-Karjala ovat minulle hyvin tuntemattomia seutuja.

Rovaniemen korkeudella olen käynyt pari kertaa, viettänyt yhden mökkiviikonlopun Lieksassa ja festivaaliviikonlopun Joensuussa. Kajaanissa puolestaan olin hyttysten syötävänä eräänä juhannuksena, mutta muuten Suomessa riittäisi vielä paljon mielenkiintoista nähtävää.

Aikoinaan urheilutoimittajan hommia tehneenä ajattelin myös, että jonain päivänä käyn katsomassa Vimpelissä pesäpalloa ja kierrän useammallakin paikkakunnalla jalkapallo-otteluissa. Viimeisen viiden vuoden aikana en ole nähnyt yhtään pesäpallo-ottelua ja jalkapalloakin olen käynyt seuraamassa vain maaottelutasolla.

Tänä vuonna ainakin pesäpallo-ottelussa käyminen on helpompaa, kun Mynämäki nousi naisten Superpesikseen.

Onneksi yhden lomana aikana ei ole pakko tehdä yhtään mitään. Vaikka kaikki suunnitelmat kaatuvat, on loma kuitenkin aina loma. Sitä odotellessa.

Risto-Matti Kärki
tuottaja